Osemintele lui Constantin Brâncuşi se întorc acasă / VIDEO

Repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi s-ar putea face cel târziu în luna iulie! Avocaţii angajaţi de statul român au găsit o portiţă legislativă pentru ca repartierea celui mai mare sculptor român să se realizeze cât mai repede.

Constantin Brâncuşi

Constantin Brâncuşi

Pe de altă parte, unii academicieni sunt de părere că Brâncuşi ar trebui să rămână în capitala Franţei, pentru că statul român s-a purtat mizerabil cu el în acea vreme.

Constantin Brâncuşi

A murit pe 16 martie 1957 la Paris. Înainte de a-și da ultima suflare, sculptorul l-a chemat pe arhiepiscopul Teofil pentru a se spovedi şi i-a spus că moare „cu inima tristă că nu se poate întoarce în ţara lui„.

Constantin Brâncuşi a fost înmormântat în cimitirul Montparnasse din capitala Franței.

constantin-brancusi2

Constantin Brâncuşi

După mai bine de jumătate de veac, cea mai mare dorinţă a sa ar putea fi îndeplinită în luna iulie – să fie înmormântat la Hobiţa, în Gorj, localitatea sa natală.

Nu toţi sunt însă convinşi că rămășițele lui Constantin Brâncuşi ar trebui aduse în țară.

Pe lângă repatrierea lui Constantin Brâncuşi, rudele marelui artist român mai au o dorinţă.

Ministerul Culturii nu s-a interesat de ultimele detalii privind repatrierea lui Brâncuşi, iar oficialii nu au vrut să facă declarații.

Constantin Brâncuși (n. 19 februarie 1876, Hobița, Gorj — d. 16 martie 1957, Paris) a fost un sculptor român cu contribuții covârșitoare la înnoirea limbajului și viziunii plastice în sculptura contemporană.

Constantin Brâncuși a fost ales postum membru al Academiei Române. Francezii și americanii îl desemnează, cel mai adesea, doar prin numele de familie, pe care îl scriu fără semne diacritice, Brancusi, pronunțându-l după regulile de pronunțare ale limbii franceze.

Mormântul lui Brâncuși din Paris

Social

Arhiva stiri