Sterilizarea tuturor câinilor devine obligatorie!

Sterilizarea tuturor cainilor devine obligatorie conform unui proiect controversat al Consiliului General al Municipiului Bucureşti. Potrivit acestuia, proprietarii de câini de peste şase luni vor avea obligaţia să-şi sterilizeze patrupedele. Excepţie ar face câinii utilitari şi de vânătoare înregistraţi, precum şi cei ai ministerelor Internelor şi Apărării. Proiectul este, însă, neclar, spun ONG-urile care militează pentru protecția animalelor.

caini-maidanezi-sterilizati-obligatoriu-sterilizarea

Conform acestui proiect al municipalităţii, proprietarii de câini de peste şase luni vor avea obligaţia să-şi sterilizeze patrupedele, în termen de un an de la data intrării în vigoare a hotărârii. Altfel, vor fi pedepsiţi cu o amendă, a cărei valoare nu figurează încă în proiectul primăriei.

Noul proiect mai prevede şi o taxă de adopţie de 170 de lei pentru fiecare maidanez luat din bazele Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor. Căţeii sterilizaţi din adăpostuiele primăriei, care rămân fără stăpâni şi nu prezintă un pericol pentru trecători, sunt trimişi înapoi pe străzi.

Sterilizaţi sau nu, toţi căţeii trebuie să aibă microcipuri şi să apară în evidenţa Administraţiei pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor de la Primăria Capitalei, în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a hotărârii.

În caz contrar, stăpânii riscă să fie sancţionaţi. Excepţie vor face câinii utilitari şi de vânătoare care sunt înregistraţi la Asociaţia Chinologică Metropolitană Bucureşti şi câinii de serviciu ai Ministerelor Apărării Naţionale şi Afacerilor Interne.

Potrivit reprezentanţilor primăriei Bucureşti, legea este necesară întrucât studiile din teren arată că aproximativ 30 la sută dintre câinii fără stăpâni provin din „abandon privat”, adică din împerecheri necontrolate şi stăpâni care nu mai doresc căţeii. Proiectul de hotărâre va fi în dezbatere publică până pe 30 aprilie.

Social

Arhiva stiri