Cum să faci o CAFEA bună! Cafeaua perfectă!

Vrei să știi cum să faci o cafea bună? TimeTV.ro îți dă toate detaliile!

Trebuie să fii atent la toate ingredientele pe care le conţine şi să respecţi metoda de preparare: sunt anumite reguli pentru cafeaua la ibric şi altele total diferite pentru cafeaua la filtru, de exemplu.

CONTEAZĂ APA?

„Bineînţeles! Apa e 90% din cafea, e foarte importantă” îmi spune Floriana. Trebuie să fii atent. Dacă e îmbuteliată, e bună în prima zi, e bună şi în a doua, dar, din a treia zi, începe să intre oxigen, să se strângă microorganisme, iar cafeaua nu mai are gust bun.

CAFEA cu LAPTE

Contează şi laptele pe care îl alegi pentru cafea. Ei recomandă laptele cu 3,5% grăsime, încă fac diferite teste ca să-l aleagă pe cel ideal. Vor chema şi un tehnolog din industrie la un work-shop, ca să vorbească şi de metoda de procesare a laptelui, să nu fie apos, să se păstreze aroma.

cafea

cafea

Iar, pe lângă workshop-urile despre apă şi lapte, mai au cursuri şi pentru partea tehnică, ca să cunoşti aparatele de CAFEA, dar şi pe cele de prăjire şi măcinare a boabelor.

Românii consumă cel mai frecvent cafea la ibric, spun instructorii. Însă şi la aceasta, care e uşor de preparat, trebuie să ţinem cont de câteva reguli.

CUM SE FACE CORECT CAFEAUA LA IBRIC

În primul rând, contează ibricul.  Acesta trebuie să fie din alamă, întrucât, dacă e un ibric din inox sau de tablă, se va prinde materialul de margini şi nu se mai extrage aroma cafelei cum trebuie. Şi, în plus, dacă alegi un ibric de alamă (care costă vreo 80 de lei), nu e nevoie să-l schimbi după ceva timp.

cafeaua-perfecta

Trebuie să foloseşti şi o anumită cantitate de cafea, circa două linguriţe pentru o ceşcuţă turcească. Cafeaua ar trebui să fie braziliană, căci ăsta-i tipul ideal pentru ibric. „Daca pui robusta, de exemplu, va ieşi mai amară”, ne spune Paul.

Poţi folosi apă de la robinet, noi am testat-o pe cea din Bucureşti şi zicem că e bună de cafea. În momentul în care apa începe să fiarbă, o opreşti şi abia apoi adaugi cafeaua. Apoi o laşi acoperită trei minute. O altă recomandare privind cafeaua pe care o foloseşti pentru ibric: să fie măcinată foarte fin, prăjită şi râşnită proaspăt.

CAFEAUA LA FILTRU

Pentru filtru, ne recomandă Arabica, care e măcinată mai grunjos decât cea pentru ibric. Există patru nivele de măcinare: cel mai fin se foloseşte pentru ibric. Urmează cel pentru espresso, cel pentru filtru şi cel mai puţin fin, pentru aparate ca vacuum-ul, aeropress-ul şi chemex-ul.

boabe-de-cafea

Boabe de cafea

Cafeaua la filtru se prepară umezind mai întâi hârtia. Se toarnă apă fierbinte pe toată suprafaţa acesteia ca să se elimine gustul de hârtie şi să nu se prindă de cafea. Dacă foloseşti plasă pentru filtru, e recomandat s-o speli după fiecare utilizare, ca să nu prindă mucegai.

cafea-cu-lapte

Cafea cu lapte

Mai jos aveți și alte rețete, luate de pe net de la cafegii:)

„”Dacă nu ai aparat pentru espresso sau filtru, atunci faci cafea la ibric – cafea turcească. Pentru aceasta ai nevoie de un amestec de boabe de cafea indicat pentru prepararea cafelei la ibric. La fel de important este să fie măcinată cel mai fin posibil cafeaua, să aibă consistența zahărului pudră! Dacă bei cafeaua cu zahăr, este indicat să îl adaugi în apă în momentul în care pui ibricul pe foc (un sfert de linguriță, o jumătate sau chiar o linguriță pentru o ceașcă). Cafeaua se adaugă atunci când apa este aproape de punctul de fierbere. Doza recomandată este de 2 lingurițe de cafea pentru o ceașcă de apă. Opțional, înainte de a turna cafeaua în ceașcă, iei cu lingurița caimacul și pune-l în ceașca încălzită dinainte, astfel încât, în momentul când vei turna cafeaua, spuma să se ridice la suprafață. Cafeaua preparată se toarnă imediat, toată, inclusiv zațul. Aștepți câteva minute să se așeze (și nu pune apă rece). Poftă buna!””

—————————————————————————————————————

„”Se pune în ibric apă, se pune ibricul la foc mic. După două minute și jumătate se pun câte două lingurițe și un sfert de cafea la fiecare 175 ml apă. Focul poate crește un pic acum. Se învârte energic conținutul din ibric vreme de 30 secunde. Se face o mică pauză… După 30 secunde, se reia învârtitul conținutului din ibric, în ambele sensuri (orar și trigonometric), favorizând înmulțirea caimacului. Către sfârșitul fierberii, se adaugă un vârf de cuțit de cacao, se amestecă iarăși. Când cafeaua dă în foc, se recuperează cu repeziciune caimac din ibric și se repartizează cât se poate de egal în ceștile ce așteaptă cuminți alături. Cafeaua neagră aburindă și văduvită de caimac se stropește cu câteva picături de apă rece, apoi ibricul se lasă pe masa de la bucătărie pentru liniștire. După minim 10 minute se toarnă în cești atent, cu grijă să nu se scape prea mult zaț, peste caimacul existent. Se pune lângă cești îndulcitorul preferat și se servește.

Opțional, în cafea se poate turna puțin lapte și se poate stropi cu vin ars, sau whisky.””

—————————————————————————————————————

Dragoș SăndulacheTimeTV.ro

Social

Arhiva stiri