„O radiografie din interior” a sistemului sanitar romanesc si a doctorilor romani

radiografie-interior-sistemului-sanitar-romanesc-timetv.ro-timetv-time-tv

Ministerul Sanatatii din Romania tot incearca sa refacerea sistemului sanitar romanesc corupt, prost platit, care merge din ce in ce mai rau si care are din ce in ce mai putini medici. Daca tot avem ca si cale de refacere, pe care o platim (sau nu…) la stat, spitalul si doctorii ce apartin sistemului sanitar romanesc, in primul rand el ar trebui sa fie „sanatos”. Nu este el si nu sunt cu siguranta nici cei care ar putea sa faca ceva in aceasta privinta (interesele sunt mult prea mari se pare, desi sanatatea ar trebui sa fie mai presus de orice interese).

Am citit pe un blog interesant povestea unui doctor, ascuns (mai mult sau mai putin) sub porecla Mutsunake. Povestea lui strans legata si intersectata cu povestea sistemului sanitar romanesc. Ca orice poveste are un inceput si anume momentul in care s-a apucat de medicina, cum a trecut prin facultate, rezidentiat, cum a practicat medicina, povestiri vazute prin ochii unui medic pe care noi ca simpli pacienti de cele mai multe ori nu le observam, nu le stim si nu ne inchipuim ca pot fi relevante si un final strans legat de sistemul sanitar romanesc.Sunt atinse destule puncte care scot la iveala exact ceea ce se spune pe alocuri, se combate in alte cazuri sau se sare in anumite interventii mediatizate. Nu este o poveste scurta, dar nu este nici indeajuns de lunga pentru tot ce se intampla in aceasta tara in cadrul sistemului sanitar romanesc.

Povestea scrisa pe un blog personal, pare o marturisire, o spovedanie daca doriti si cel mai probabil si o eliberare pe care o tine ascunsa de prea mult timp, dar care a luat o forma foarte frumoasa, induiosatoare dar si atat de cruda si reala, de care ar trebui sa fim atat de constienti.  Se pare totusi ca nu suntem indeajuns de afectati incat sa punem presiune pe cei care au puterea sa faca ceva bun in acest sens. Sa putem reusi insanatosirea sistemului sanitar romanesc, pentru a ne salva. A ne salva vietile noastre.

Voi posta  jos cateva citate din aceasta „radiografie din interior” a sistemului sanitar romanesc si a doctorilor romani povestita de un medic si ar fi extraordinar daca ati avea rabdarea sa cititi toata povestea pe blogul andreanum, pentru ca primul pas este constientizarea si mai apoi se poate ajunge la actiune!

Nu prea faceau studentii lucrari de diploma pe bune la UMF Carol Davila. Teoria o luau de unde puteau, practica o faceau din burta.”

„Am luat 9.50 la examenul scris si 10 la licenta. A doua zi ma suiam intr-un avion si plecam spre Montreal unde am stat urmatoarele doua luni ponderand daca merita sa ma intorc in Romania sa dau rezidentiatul sau sa raman definitiv acolo.

Ii dadeam, stangaci si ciudat, cate 10 lei cand venea… mi-a fost rusine sa zic stii ce, eu sunt doctor deci nu cumva sa ceri. Si i-am dat. Si nu-mi pare rau. Si nu-mi pare rau pentru nimeni care a dat vreodata ceva unui medic.

Nu ma consider un delator. Da se primeau cadouri. Da se primeau bani. Da oamenii scoteau plicuri si medicii intorceau obrazul. N-am vazut un medic sa ceara ceva.

Noi v-am plans mortii cand nu ne-ati vazut. Noi, cand ati primit o veste oribila, ai cancer sau tata nu mai are nici o sansa sau copilul tau va ramane cu un handicap am fost acolo, aparati doar de halat. Noi n-am avut pe cineva care dupa ce tiganul ala a urlat si-a scuipat si-a scos cutitul la noi sa ne mangaie.

„Okay, nu suntem sfinti. Halatele noastre nu sunt albe. Sunt patate. Atunci cand nu sunt patate cu sangele vostru sau cu… …abia atunci halatele noastre sunt patate cu plicurile slinoase in care oamenii isi pun banutii pentru doctor.”

Citeste tot articolul intitulat „De moravuri medicale” pe site-ul andreanum.wordpress.com.

Social

Arhiva stiri