Update VIDEO și BILANŢ: Atentat la maratonul din Boston, 3 morți și peste 140 de răniți

UPDATE: Raportul CNN indica 3 morţi şi peste 140 de răniţi. Printre cei decedaţi se află şi un copil de 8 ani. De asemenea, 17 răniţi se află în stare critică. FBI şi alte agenţii americane au percheziţionat o casă din Revere, statul american Massachusetts.

Foto: Reuters

Foto: Reuters

La maratonul de la Boston au participat şi doi români, care sunt rezidenţi în SUA. Din fericire, niciunul nu a păţit nimic, ei terminând cursa înainte de explozie. Potrivit site-ului competiţiei, Andrei Flueraşu a terminat maratonul după aproximativ trei ore şi jumătate, în timp ce Nuţa Olaru, care a reprezentat SUA, a terminat pe locul 23 în cursa feminină, după 2 ore şi aproape 43 de minute şi a ocupat poziţia a treia la categorica Masters, rezervată veteranilor.

atentat-maratonul-boston-2-explozii-doua-morti-raniti-timetv

Sunt deja inapoi la hotel, departe de linia de sosire şi la fel de şocat ca toată lumea să aud vestea asta îngrozitoare. Era foarte bine supervizat şi foarte bine organizat în general. Nu ştiu când s-a întâmplat. Cea mai mare parte a cursei a început la 10 dimineaţa şi urma să se închidă (cred) la 16:30” a declarat Andrei Flueraşu pentru gandul.info.

Sunt bine, eu terminasem cursa de două ore când au avut loc exploziile. Stau la un hotel de unde văd linia de sosire. Ieşisem din hotel să văd cum alţi concurenţi ajung la finiş, moment în care s-a produs prima explozie. Eram la 200 de metri de locul respectiv. Toată lumea a început să fugă disperată ca să se salveze. Eu m-am refugiat în hotel împreună cu managerul meu. Acum este închis, nu mai poate ieşi sau intra nimeni fără un control riguros. Îmi tremură picioarele de teamă, dar îi mulţumesc lui Dumnezeu că suntem bine” a precizat Nuţa Olaru pentru gsp.ro.

În apropierea liniei de final a maratonului din Boston, la aproximativ 3 ore de la sosirea câștigătorului, a avut loc un atentat.

O explozie foarte zgomotoasă in partea de nord a strazii Boylston, chiar înaintea podului pentru fotografii, care marchează și linia de sosire a cursei, a adus haosul in Boston. Fumul se ridica printre steagurile naționale plasate la linia de sosire, oamenii speriați alergau dezorientați în toate părțile, alții, răniți, erau cărați de cei ce încercau să dea o mână de ajutor: scene de groază produse cel mai probabil de un atentat terorist.

VIDEO CU PRIMA EXPLOZIE

La doar câteva secunde o altă explozie a putut fi auzită. Participanții care nu terminaseră cursa au fost rapid redirecționați în afara zonei afectate. Autoritățile au început o luptă contratimp pentru ajutorarea răniților. Cel puţin 100 de persoane au fost rănite iar 2 persoane au decedat, informează CNN.

„Sunt mulți oameni întinși pe jos” spunea Frank Deruyter din Carolina de Nord, participant la maratonul din Boston. El nu a fost rănit, dar o femeie era cărată de angajații maratonului din Boston, care avea o rană serioasă la picior, a mai precizat Frank. În aceeași situație se afla și un ofițer al Poliției din Boston, precizează AP.

Competitorii și organizatorii voluntari plângeau în timp ce părăseau zona în care a avut loc un posibil atentat terorist. Spectatorii plini de sânge erau cărați la corturile medicale destinate initial pentru alergătorii obosiți.

Cherie Falgoust își aștepta soțul, participant la maratonul din Boston.
„Soțul meu trebuia să apară dintr-un moment în altul. Nu știu ce clădire este aceasta… doar a explodat. Doar o bombă mare, un zgomot imens și apoi geamuri peste tot. Ceva m-a lovit în cap. Nu știu ce a fost. Am căzut.”

„Sunt oameni plini de sânge!” zbiera Laura McLean, o alergătoare din Toronto, participantă la cel mai vechi si prestigios maraton din America. În momentul celor două explozii se afla în cortul medical pentru hidratare. La puțin timp după atentat a fost scoasă afară să facă loc victimelor. „Îi împingeau practic în cortul medical.”, mai spunea participanta.

Niciun oficial al maratonului din Boston și niciun oficial local nu a putut estima inițial câți răniți sunt și dacă sunt persoane decedate. Atentatul nu a fost momentan revendicat.

La locul incidentului au sosit zeci de ambulanţe şi vehicule ale serviciilor de securitate.

Hotelul Fairmount Copley Plaza în care este cartierul general al evenimentului sportiv a fost închis ca urmare a incidentului. Hotelul Lenox din Boston a fost evacuat.

Autoritățile locale au declarat că au fost mai multe bombe, dar nu au fost detonate. Există un posibil suspect pentru atentatul terorist de origine arabă, care a fost reținut, momentan într-un spital din Boston, deoarece a fost și el rănit.

Trupele de la Garda Națională din Massachussetts lucrează împreună cu Poliția din Boston.

Revenim cu informații.

Social

Arhiva stiri