România, model pentru francezi la instituții anticorupție

Jean-Marc-Ayrault

Administrația Franței va adopta măsuri anticorupție după modelul celor din România.

Jean-Marc Ayrault, premierul Franței, a declarat  că se vor înăspri sancţiunile împotriva demnitarilor lipsiţi de integritate.

Francois Hollande,  președintele francez, a anunțat un  proiect de lege care va „moraliza viața publică ” prin înființarea unui parchet de înaltă autoritate pentru a controla averile și interesele aleșilor.

Hollande dorește ”trasparenţa totală a averilor, supravegherea conflictelor de interese, lupta împotriva fraudei fiscale şi a paradisurilor fiscale”.

Cu ajutorul unui parchet financiar cu competențe naționale va lupta mai ușor împotriva corupției și a fraudelor financiare.

O autoritate independentă va controla declarațiile de patrimoniu și de interese ale miniștrilor, ale marilor aleși  și ale parlamentarilor . Această autoritate va studia situația fiecărui ministru înainte și după numirea în funcție. Va interzice parlamentarilor cumulul de funcții pentru a evita conflictul de intrese.

Hollande a precizat că nu ar trebui să suspectăm că înalții demnitari urmăresc interesele personale în detrimentul binelui public, dacă Jérôme Cahuzac, fostul ministru al Bugetului, care deținea conturi în străinătate, a dat greș.

sursa: Deutsche Wellle

Articol de Elena IP

Citește pe Time.Tv și:

Luxemburgul renunță la secretul bancar

Se desființează bancnota ”Bin Laden”?

Social

Arhiva stiri