Doamna de Fier sau femeia potrivită la locul potrivit – VIDEO

The Iron Lady/ Doamna de Fier e ecranizarea unei poveşti despre puterea exercitată prin conştiinţa unei femei. Margaret Thatcher a reprezentat, din punctul meu de vedere apogeul aşa-zisei emancipări feminine. Pelicula, regizată de Philida Lloyd, înfăţişează o femeie trecută de 80 de ani, în ai cărei ochi încă mai licăresc urme ale unui caracter tare. Meryl Streep e fantastică în rolul Doamnei de Fier. Pomeţii proeminenţi, strângerea de buze, tipică actriţei, vocea şi gestica, o trădează într-un mod plăcut, în anumite scene. Munca make-up artiştilor e superbă, iar expresivitatea lui Meryl Streep conturează un personaj veridic.

douamna-de-fier-time-tv

Un rol greu, un caracter puternic, încăpăţânat, încrezător şi hotărât, modelat de necesităţile şi capcanele unei funcţii pe cât de importante, pe-atât de dificile. Să te afirmi cu încredere şi succes într-o lume dominată de bărbaţi nu e lucru uşor. Orgoliile sunt doborâtoare, ideile despre statutul femeii în societate şi faţă de bărbat sunt adânc înrădăcinate, iar o singură greşeală sau ezitare e plătită scump. Totuşi Margaret Thatcher a fost femeia potrivită, la locul potrivit. A luat decizii grele, în timpuri grele şi a luptat pentru identitatea, de multe ori arogantă, a Regatului Unit. Ghidată de principii conservatoare adînc plantate de concepţiile tatălui ei, şi de convingerea că trebuie să trăiască o viaţă care să conteze, Margaret Thatcher a demonstrat că, contrar ideilor preconcepute, locul unei femei nu e musai la cratiţă.

margaret thatcher-time-tv

Perspectiva este una atent aleasă. Oricât de artistică ar fi, povestea este una reală, biografică. Viaţa ei e atent privită, ca printr-un caleidoscop de amintiri, frumoase şi urâte, dar toate importante. Unghiul de abordare e puţin melancolic, nostalgic, dar nici pe departe spumos. Pragmatismul protagonistei domină până şi momentele de slăbiciune, demenţă sau dramă.

jim-broadbent-time-tv

Fantoma soţului ei, aproape omniprezentă, punctează importanţa acestuia în viaţa ei tumultoasă. În acest caz, Denis Thatcher, interpretat remarcabil de Jim Broadbent, a fost bărbatul, din spatele unei femei puternice. Moartea acestuia, în 2003, în urma unui cancer pancreatic, a reprezentat pentru MT, cum o alinta el, de fapt, prăbuşirea temeliei care o susţinea.

Deşi a sacrificat pe de o parte viaţa sa familială, a avut mereu sprijinul moral al unui soţ relaxat, glumeţ şi atent, pe care l-a avertizat încă de la început că ea nu e genul de femeie care să se supună, să stea la cratiţă şi să moară spălând o cană de ceai (scenă laitmotiv atent redată în film).

meryl-streep-iron-lady-time-tv

Finalul filmului subliniază în manieră optimistă, că avem puterea să trecem prin viaţă cu fruntea sus, să ne iertăm greşeli, să îngropăm amintiri şi să mergem mai departe hotărât. La urma urmei dorinţa lui Margaret Thatcher a fost îndeplinită: nu a murit spălând o cană de ceai.

Social

Arhiva stiri