S-a descoperit cel mai simplu test care poate sa prezica riscul de cancer mamar si de prostata

Cercetatorii britanici au descoperit cel mai simplu test capabil sa prezica riscul de cancer mamar si de prostate. Este vorba despre un test de saliva care va costa doar 5 lire sterline (5,9 euro) si care va fi lansat pe piata britanica in urmatorii cinci ani.

S-a-descoperit-cel-mai-simplu-test-care-poate-sa-prezica-riscul-de-cancer-mamar-si-de-prostata

Testul care va putea fi realizat insa si cu ajutorul unor picaturi de sange, este capabil sa identifice persoanele predispuse din punct de vedere genetic sa dezvolte cancer mamar si cancer de prostata, scrie Mediafax care citeaza dailymail.co.uk.

Oamenii de stiinta spera sa identifice cu ajutorul noului test de saliva persoanele care prezinta cele mai mari riscuri medicale, pentru a putea sa le monitorizeze si sa trateze inca din faze incipiente. Cercetatorii britanici considera ca aceasta descoperire reprezinta „singurul pas major facut inainte” in cercetarile din ultimii ani in domeniul identificarii cauzelor genetice ale cancerului.

In cel mult cinci ani, noul test de saliva, care va costa doar 5 lire sterline, va fi oferit tuturor medicilor din sistemul national de sanatate britanic, pentru a-i ajuta pe acestia sa identifice femeile cu cel mai mare risc de cancer mamar si barbatii predispusi genetic sa dezvolte cancer de prostata. Rezultatele studiului clinic ar putea conduce la obtinerea unui nou medicament contra cancerelor dificil de tratat si la obtinerea unui alt test, capabil sa prezica riscul de cancer ovarian. Aceeasi tehnica ar putea fi utilizata pentru analizarea riscului de cancer intestinal si cancer pulmonar.

Pentru fabricarea noului test de saliva, savantii britanici au avut nevoie de patru ani de analize minutioase, realizate de peste 1.000 de cercetatori, pe un esantion de peste 200.000 de persoane. Prin compararea ADN-ului prelevat de la bolnavii de cancer cu cel prelevat de la persoane sanatoase, cercetatorii au reusit sa dubleze numarul genelor cunoscute pana in prezent care erau asociate cu cancerul mamar, cancerul ovarian si cancerul de prostata, identificand peste 150 de gene.

La inceput, probele recoltate vor fi trimise la un laborator pentru a fi analizate. Intr-un viitor apropiat insa, va fi posibil ca o noua generatie de teste sa ofere rezultate instantaneu, chiar in cabinetul medicilor de familie.

Aproximativ 100.000 de cazuri noi de cancer mamar, cancer de prostata si cancer ovarian sunt diagnosticate in fiecare an in Marea Britanie.

Testul a fost realizat de o echipa medicala de la Cancer Research UK, coordonata de medicul Harpal Kumar. Studiul cercetatorilor britanici a fost publicat in Nature Genetics.

Citeste pe Time Tv si alte materiale din SANATATE

Social

Arhiva stiri