Creditele în valută cresc direct proporțional cu criza din Cipru

cardurile-de-credit-bnr-banca-nationala-a-roamnie-plafonul-timetv-creditele-in-valuta

Ochii românilor care au creditele în valută sunt toţi îndreptaţi spre Cipru, unde autorităţile trebuie să demonstreze că pot economisi aproximativ 6 miliarde de euro în schimbul unui plan de ajutor vital de 10 miliarde, de la Uniunea Europeană şi FMI.

Lipsa de decizie a oficialilor ciprioţi i-a lovit şi pe români acolo unde îi doare cel mai tare: în buzunar. Un euro a ajuns să se cumpere cu aproape 4,43 de lei, nivel pe care nu l-a mai atins de la finele anului trecut.

Românii au de înapoiat băncilor împrumuturi de aproape 13 miliarde de euro, sumă deloc de neglijat, iar o depreciere a monedei naţionale nu face decât să le îngreuneze sarcina. După tot ce se întâmplă în Cipru, leul nu se simte prea bine.

leu-euro-criza-cipru-creditele-romanilor-creditele-in-valuta

Banca Naţională a anunţat vineri cel mai prost curs din acest an: aproape 4 lei și 43 de bani pentru un euro. Analiştii sunt de părere că moneda naţională se va deprecia şi în continuare, câtă vreme situaţia din Cipru rămâne incertă.

Terenul pierdut de leu în faţa monedei europene în această lună i-a scos 12 lei din buzunar unui român cu o rată de 200 de euro. Majorarea ratelor la bănci înseamnă și o creştere a numărului de restanţieri.

Românii au deja rate neplătite la împrumuturile în euro care sar de 881 milioane de euro. Tot din cauza deprecierii leului ni s-au scumpit şi vacanţele şi biletele de avion şi ne-au crescut facturile la telefonia mobilă şi internet.

Terenul pierdut de leu în faţa dolarului american, în schimb, se reflectă în preţurile de la pompă. Moneda naţională s-a depreciat cu 2,4% faţă de dolar de la începutul acestei luni.

Social

Arhiva stiri