60 de minute pentru Terra

 earth-hour-time-tv

Astăzi, între orele 20.30 și 21.30, va fi sărbătorită Ora Pământului, unul dintre cele mai importante evenimente de protecție a mediului la nivel mondial, care își propune să formeze conștiința colectivă cu privire la necesitatea de a lua măsuri împotriva schimbărilor climatice.

Deși nu sunt fan al zilelor internaționale inventate peste noapte cu iz puternic de marketing și superficialitate, Ora Pământului mi-a placut, încă din 2007, când a fost oganizată la nivel mondial de World Wide Fund for Nature (WWF). În 2011 luminile s-au stins pentru o oră în 5.251 de orașe din 135 de țări de pe toate continentele și s-a estimat că 1,8 miliarde de oameni au participat la eveniment. Anul trecut s-a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de participanți, cu 7000 de orașe din 152 de țări.

E un eveniment frumos și cu scop nobil, care nu implică liste de cumparaturi, flori, cadouri sau alte lucruri materiale, ci solicită doar un simplu gest, stingerea luminii, computerului pentru o oră de liniște. 60 de minute de pauză de la toată agitația cotidiană.

Ar fi ideal ca în acest timp, scurt, rotund si prețios, Terra, casa noastră, sa își stingă luminițele pâlpâitoare și să asculte liniștită, să respire, să simtă.

Pentru a atrage atenția asupra necesității de a reducere impactul negativ al vieții moderne asupra mediului înconjurător, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice din România va participa anul acesta la campanie, anunțând că va stinge, între 20.30 și 21.30, toate luminile interioare și exterioare de la sediul instituției și că va deconecta echipamentele electronice aflate în stand–by.

Mi-ar placea ca în astfel de cazuri să privesc de undeva din spațiu cum la o ora fixă, când de obicei jumatate din Planeta noastră își întoarce spatele Soarelui într-o piruetă lentă și perfectă, își stinge luminile și rămâne într-un întuneric revelator o oră, doar atât.

Social

Arhiva stiri