Ce a fost mai intai, oul sau gaina? Cercetatorii dezvaluie misterul

„Ce a fost mai intai, oul sau gaina?” este o intrebare care a framantat si cu care s-a confruntat multa lume. Oamenii de stiinta au reusit sa ofere raspunsul la aceasta ghicitoare controversata.

Ce-a-fost-mai-intai-oul-sau-gaina

Gainile, ca specie, au devenit gaini in urma unui proces evolutiv indelungat si lent. La un moment dat, o pasare similara gainii a produs un urmas care, ca rezultat al unei mutatii a ADN-ului, a trecut pragul care separa speciile „similare gainii” la „gaina reala”. Mai exact, o proto-gaina a produs o gaina adevarata. Pentru ca aceasta gaina adevarata a rezultat dintr-un ou, putem spune ca oul a fost primul, scrie descopera.ro.

De asemenea, tot oul a fost primul si in istoria evolutionara. Multe dintre caracteristicile oului aviar modern, cu forma alungita, asimetrica si cu coaja tare, au aparut cu mult inainte ca pasarile sa se separe din dinozauri acum aproximativ 150 de milioane ani.

Multe dintre trasaturile pe care le vedem in ouale de pasari au evoluat inainte de pasari, la dinozaurii teropozi„, spune Daria Zelenitsky de la Universitatea din Calgary.

Un alt moment cheie din istoria oualor aviare a avut loc cu 150 de milioane inainte de dinozaurii teropozi, cand o parte din vertebratele cu patru membre au evoluat pentru a produce oua amniotice. Embrionii din aceste oua erau inconjurati cu trei membrane umplute cu fluid care ofereau hrana, protectie si o metoda de a respira. Cele mai timpurii oua amniotice contineau cantitati mari de galbenus.

„Acest lucru poate fi observat in continuare la pasari, crocodili si serpi”, a explicat James R. Stewart, specialist in fiziologie reproducatoare in cadrul Universitatii East Tennessee.

Citeste pe Time Tv si alte curiozitati din STIINTA

Social

Arhiva stiri