Guvernul a introdus COPLATA. Cat vor plati pacientii din aprilie pentru spitalizare

Incepand cu luna aprilie a acestui an, pacientii vor plati o suma modica, coplata, cuprinsa intre 5 si 10 lei, pentru serviciile de spitalizare, cu exceptia celor de urgenta. Introducerea taxei a fost aprobata prin hotarare de guvern, au declarat agentiei Mediafax surse oficiale.

Guvernul-a-introdus-COPLATA-Cat-vor-plati-pacientii-din-aprilie-pentru-spitalizare

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat ca s-a aprobat HG privind coplata. Pacientii vor da intre 5 si 10 lei o singura data la externare, indiferent de perioada spitalizarii, iar medicii de familie vor primi 50% pentru pacientii inscrisi pe liste si 50% pentru servicii.

Coplata a fost introdusa in contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2013-2014, document aprobat in sedinta de miercuri a Guvernului.

Coplata reprezinta un procent simbolic, care arata ca banii pentru sanatate sunt insuficienti. Acest lucru arata ca, de fapt, sustinerea din impozitele pe care le platim deja nu rezolva problema. In timp, aceasta participare a individului la sanatate va creste„, a declarat medicul Nicolae Bacalbasa, la Romania TV.

Este o noua taxa care nu rezolva problemele din sistemul sanitar si care, din contra, doar incurca pacientii. Sunt convins ca aceasta coplata, intr-o tara in care populatia este bolnava, va creste ca Fat-Frumos. Sumele prevazute a fi colectate sunt insuficiente pentru rezolvarea problemelor din sistem si sunt impovaratoare pentru pacineti„,  a precizat medicul Tudor Ciuhodaru, pentru Romania TV.

Coplata va fi incasata pentru serviciile medicale acordate in regim de spitalizare continua, in sectiile sau compartimentele cu paturi din unitatile sanitare aflate in relatii contractuale cu casele de asigurari de sanatate. Serviciile medicale spitalicesti, acordate in regim de spitalizare continua, pentru care se incaseaza coplata sunt cele prevazute in pachetul de servicii medicale de baza si in pachetul de servicii ce se acorda persoanelor care se asigura facultativ. Exceptie fac serviciile medicale spitalicesti acordate in sectiile sau compartimentele de ingrijiri paliative, internarile obligatorii pentru bolnavii psihic si cele dispuse prin ordonanta procurorului pe timpul judecarii sau urmaririi penale, precum si serviciile acordate pacientilor care necesita asistenta medicala spitaliceasca de lunga durata (ani) si pentru serviciile acordate pacientilor pentru care criteriul de internare este urgenta.

Categoriile de asigurati scutite de coplata fac dovada acestei calitati cu documente eliberate de autoritatile competente ca se incadreaza in respectiva categorie, precum si cu documente si, dupa caz, declaratie pe proprie raspundere ca indeplinesc si conditiile privind realizarea sau nu a unor venituri.

Citeste pe Time Tv si alte materiale din categoria SANATATE

Social

Arhiva stiri