Papa Francisc, înscăunat în prezenţa a mii de spectatori din toată lumea

inscaunare-papa-time-tv

Papa Francisc este întronat marţi, în Piaţa Sfântul Petru de la Vatican. La eveniment asistă numeroşi şefi de stat şi de guverne şi capete încoronate, precum şi sute de mii de credincioşi. Papa Francisc a intrat în Piaţa Sfântul Petru în papamobil. Îmbrăcat în veşminte albe şi zâmbitor, la bordul vehiculului său complet decapotat, Papa a salutat mulţimea care îl aclama şi a primit însemnele pontificale.

Peste 30 de şefi de stat asista în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care marchează oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales miercuri la conducerea Bisericii Catolice, alaturi de mii de oameni veniti din toate colturile lumii, pentru a asista la ocuparea tronului papal.

Preşedintele Traian Băsescu participă, marţi, la ceremonia de inaugurare a pontificatului Papei Francisc.

La marea ceremonie, participa si Capul Bisericii Ortodoxe, Patriarhul ecomenic Bartolomeu I. Anunțul făcut de Patriarh, reprezintă o premieră în istoria recentă a Bisericilor Ortodoxă și Catolică. Astfel, din anul 1054, atunci când a avut loc schisma din sânul Bisericii, niciun șef al Bisericii Ortodoxe nu a mai participat la vreo ceremonie de instalare a Papei la Vatican.

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometri par în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Noul Papă nu a ezitat niciun minut să se apropie de mulţimea care îi scanda numele, să strângă mâinile întinse spre el şi să mângâie copiii, spre marea nemulţumire a gărzilor de securitate, depăşite de spontaneitatea lui.

Social

Arhiva stiri