Problemele care apar în cazul în care maşina cumpărată se dovedeşte a fi furată

Anul 2012 a marcat o creştere a cazurilor în care reţelele de traficanţi de autovehicule furate ajung să falsifice actele maşinilor pentru a le putea vinde. Aceste acte sunt aproape identice cu originalele, fiind de multe ori imposibil de depistat chiar de către Poliţia Română. Astfel mulţi se trezesc că maşina pe care o au în proprietate este declarată furată la ani buni după ce au cumpărat-o şi înmatriculat-o. Ce este de făcut în aceste cazuri?

Masina Furata Alfa Romeo Rechizionata

Mașină furată

Cel mai sigur este să vă achiziţionaţi mașina second-hand de la un dealer autorizat. Acesta vă oferă istoricul complet al maşinii şi garanţie, scutindu-vă de multă bătaie de cap.

În cazul în care autorităţile constată că o maşină furată se află pe teritoriul României, prima măsură luată este aceea a sechestrării autovehiculului în custodia Poliţiei Române. Cel mai important pas în vederea păstrării autovehiculului în proprietate personală este ca persoana care a achiziţionat cu bună credinţă maşina furată să se constituie parte civilă în dosarul penal deschis de statul român împotriva presupuşilor hoţi. Cumpărătorul de bună credinţă va trebui să demonstreze faptul că, în momentul achiziţionării autovehiculului, nu cunoştea faptul că acesta era furat şi, totodată, a cumpărat maşina cu bună credinţă, considerând că autoturismul în cauză a fost introdus legal pe teritoriul României.

În ultimul timp instanţele de judecată par să-şi fi modificat jurisprudenţa, în sensul în care acestea lasă în proprietatea cumpărătorilor de bună credinţă autoturismele achiziţionate de către aceştia. Motivul pentru care instanţele iau astfel de decizii este acela că, în general, prejudiciul suferit de către proprietarul iniţial (păgubit) se suportă de către asigurator. Prin urmare nu mai este necesară restituirea autoturismului în cauză. Cu toate acestea, este important de reţinut faptul că şansele de câştig depind într-o foarte mare măsură de numeroşi factori, precum situaţia în care a fost furat autovehiculul, numărul de cumpărători subsecvenţi furtului, probele administrate în cauză etc. Având în vedere aceste aspecte, pentru a creşte şansele de câştig ale unei astfel de acţiuni, persoana păgubită ar trebui să apeleze la serviciile unui avocat specializat.

În cazul în care cumpărătorul de bună credinţă constată faptul că autoturismul achiziţionat era furat, recomandarea ar fi ca, în momentul în care acesta decide să se constituie parte civilă în procesul penal, să solicite pe de o parte restituirea maşinii în cauză, iar pe de altă parte, în cazul în care acest lucru nu este posibil, acordarea unor despăgubiri cu titlul de daune materiale suferite de către cumpărătorul de bună credinţă. Cuantumul acestor daune materiale trebuie să cuprindă preţul plătit pentru autoturismul respectiv, dar şi orice alte cheltuieli efectuate de către cumpărătorul de bună credinţă cu privire la acel autovehicul. De menţionat faptul că, pentru aceste sume, cumpărătorul va trebui să pună la dispoziţia instanţei judecătoreşti documentele justificative (facturi, ordine de plată, contractul de vânzare-cumpărare etc) care au legătură cu maşina furată.

PROMOVEAZĂ-TE pe TimeTV.RO

Social

Arhiva stiri