Cu bătrâneţea-n balanţă!

O veche vorbă din popor spune cam aşa:  Cine n-are bătrâni să-şi cumpere. Ei bine, în acest caz, Biserica Catolică face o economie de zile mari. E drept, bătrâneţea rimează adesea cu înţelepciune, maturitate, chibzuinţă, responsabilitate, seriozitate, experienţă şi cunoaştere.

În acelaşi timp, senectutea vine cu neajunsurile ei: neputinţă, boală, oboseală, pierderea capacităţii de concentrare, uitare şi deteriorare. Am observat că vârsta după care o persoană poate fi considerată, bătrână variază de la o ţară la alta sub influenţa puternică a mentalităţii şi convingerilor sociale, regimurilor politice, religiei, tradiţiilor şi modului de viaţă.

 batranii-europei-time-tv

În Italia sau Spania, dacă îndrăzneşti să dai de înţeles că o persoană trecută de 60 de ani sai în pragul vârstei de 70 de ani, e bătrână, rişti să fii apostrofat pe loc. Nu se consideră bătrâni, decât după 75 de ani, când nu mai pot merge pe bicicletă, lucra pe unde pot, ieşi cu prietenii în parc sau cu strănepoţii la cumpărături.

batranii-romaniei-time-tv
Românii ăn schimb, se situează la cealaltă extremă. Pensia vine relativ devreme şi în cele mai multe cazuri rimează cu bătrâneţe. Gata! E timpul plimbărilor la medic, plafonării, lamentărilor, după amiezelor lungi în faţa televizorlui, îmbrăţişării expresiei nu pot, retragerii la somn o dată cu găinile şi drumul de duminică la biserică, pentru iertarea păcatelor din tinereţe, bineînţeles. La noi 60 şi ceva de ani, e vârstă matusalemică, deja. În timp ce occidentalii şi nu numai, se zbat să se menţină tineri şi după această vârstă, mulţi români îşi cumpără loc de veci şi mai că-şi pregătesc coliva. Asta e mentalitatea, înrobită de o boală bătrână, cu miros de mucegai, urină şi naftalină, greu de vindecat.

De cealaltă parte, revenind la Biserica Catolică, care e în fierbere de o lună de zile, s-a reunit conclavul pentru alegerea viitorului papă. Nici nu e de mirare ca Papa Benedict al XIV-lea a renunţat la scaunul pontifical. Trăim alte vremuri, când un bătrânel trecut de 80 de ani, nu mai are puterea fizică şi mentală pentru a conduce cea mai mare instituţie creştină din lume. E ca şi cum a-i vrea să întinzi pe întreaga felie de pâine o bucată prea mică de unt.
Ei bine, deja, după 75 de ani, oricât de mult s-ar dori, nu se mai poate cere multe nici de la fizic şi nici de la minte, fie vorba şi despre papă, care pentru catolici e trimisul lui Dumnezeu.

papa-batran-time-tv
Faptul că se merge în continuare pe ideea unui conducător al Bisericii Catolice, la fel de matusalemic, mă face să cred că papa e de fapt cea mai bătrână şi slăvită mascotă, figură de onoare, iertată să-mi fie exprimarea, din lume. Într-o lume grăbită spre nicăieri şi nimic, figura unui ermit cu toiag, barbă lungă şi mantie, ochi pătrunzători şi frunte brăzdată de şanţuri care ascund misterele lumii, nu prea mai semnifică mare lucru, dacă locul pe care îl reprezintă e obscur şi suspect.

Social

Arhiva stiri