Aspirina ar putea preveni cel mai periculos tip de cancer de piele la femei

Se stie ca aspirina este un bun analgezic si un medicament care lupta impotriva infarctului. Un nou studiu arata faptul ca aspirina ar putea reduce riscul aparitiei melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele, la femei, informeaza LiveScience.com.

Aspirina-ar-putea-preveni-cel-mai-periculos-tip-de-cancer-de-piele-la-femei

Femeile aflate in perioada postmenopauza care iau aspirina de cel putin doua ori pe saptamana intampina un risc cu 21% mai scazut de a se imbolnavi de melanom, spre deosebire de femeile care nu iau aspirina. Aceste rezultate sunt valabile doar pentru aspirina, nefiind repetate de alte medicamente din clasa antiinflamatoarelor, potrivit studiului.

Aspirina actioneaza pe niste cai antiinflamatorii usor diferite fata de celelalte analgezice, iar o parte dintre aceste cai sunt specifice si melanomului„, a declarat Dr. Jean Tang, coordinatorul studiului si profesor de dermatologie la Stanford University School of Medicine din Palo Alto, California.

Pentru a realiza studiul, oamenii de stiinta au folosit date adunate de la femei cu varsta intre 50 si 79 de ani, care au participat voluntar in cadrul programului Women’s Health Initiative, un program de monitorizare pe termen lung a starii de sanatate a femeilor, scrie agerpres.ro. Cercetatorii au evaluat folosirea medicamentelor antiinflamatorii la aproximativ 60.000 de femei caucaziene, aflate in perioada postmenopauza, de-a lungul a 12 ani. Femeile au raspuns la un chestionar in care erau intrebate daca au luat aspirina si cat de frecvent, in comparatie cu alte antiinflamatorii precum ibuprofenul sau naproxen.

Dintre femeile chestionate, 25% au fost considerate consumatoare regulate de aspirina, iar 15% luau alte tipuri de antiinflamatoare. Restul de aproape 60% nu a folosit in mod regulat astfel de medicamente. Femeile din grup care luau aspirina aveau in mare parte probleme cardiace, in timp ce acelea care luau alte antiinflamatoare sufereau de artrita.

Pe parcursul perioadei de 12 ani, in cadrul acestui esantion de femei au fost diagnosticate 548 cazuri de melanom. Dupa examinarea tuturor celorlalti factori care pot creste riscul aparitiei acestei maladii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca femeile care au luat in mod regulat aspirina intampinau un risc cu 21% mai scazut de imbolnavire.

Mai mult, cercetatorii sustin faptul ca daca perioada in care a fost consumata aspirina este mai lunga, cu atat creste factorul de protectie al acesteia. Femeile care au luat aspirina cel putin de 2 ori pe zi, timp de cel putin 5 ani, intampina un risc cu 30% mai scazut.

Concluziile acestui studiu au fost publicate luni in revista Cancer.

Citeste pe Time TV si Beneficiile numeroase ale pastilelor cu ulei de peste. Vezi de ce este bine sa le consumi si tu

Social

Arhiva stiri