Daciada – competiţa sportivă destinată tinerilor, revine

daciada-timetv.ro-time-tv-timetv-competitia-sportiva-banicioiu

 Ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, a anunţat că instituţia pe care o conduce pregăteşte reînfiinţarea competiţie sportivă destinată tinerilor intitulată Daciada, care se organiza înainte de ’89.

Vom încuraja cît mai multe concursuri şcolare şi vom merge pînă la a reface competiţiile multidisciplinare. Poate nu copiind modelul dinainte de 1989, dar era un tipar la care ne gîndim cu nostalgie. Nu ştiu dacă se va numi Daciada, dar va fi ceva în genul acela. Toţi şcolarii, toţi tinerii care vor face sport vor avea astfel şi cadru de manifestare, şi locuri de manifestare„, a declarat demnitarul.

Acesta şi-a propus ca ideea să fie pusă în practică chiar în acest an.

Din toamnă vom asista la reluarea unei tradiţii bune a sportului şcolar şi de tineret pe care România a avut-o pînă nu demult. În afară de faptul că astfel lărgim baza de selecţie a federaţiilor, scopul nostru este acela de a convinge tinerii să facă mişcare„, a spus Bănicioiu.

Ministrul a cerut reprezentanţilor federaţiilor din Consiliul Naţional Sportiv să prezinte în şedinţa următoare, din aprilie, propuneri de calendar şi de discipline.

Nicolae Banicioiu și ministrul Educației Naționale, Remus Pricopie, iau în calcul atât dublarea orelor de educație fizică din școli, cât și crearea a doua ore pe saptamană dedicate competițiilor sportive interscolare.

Gândim o formulă cu dublarea orelor de educație fizică și sport și în paralel încă două ore de competiții sportive. Asta este formula în momentul de față tocmai pentru a încuraja tinerii să participe la competiții interscolare. Astfel că la finalul săptămânii un copil să aibă patru ore de mișcare, dar să stimulam și spiritul competiției. Sunt foarte multe tări care au acest model funcțional„, a adăugat Banicioiu.

In cadrul aceleiași conferințe de presa, Pricopie a declarat că ordinul ministrului cu noile planuri cadru privind dublarea numarului de ore de educație fizică și sport va fi semnat cel mai târziu luni.

„Noi, cei de la minister, suntem obligați să acționam imediat. Iar prima măsura este dublarea numarului orelor de mișcare în grupa de vârstă corespunzatoare clasei pregatitoare I-IV. Ordinul de ministru privind noile planuri cadru va fi probabil semnat, luni, cel târziu. Apoi am anunțat că vom dubla numărul de ore de educație fizică și sport la clasele V-VIII, respectiv IX-XII. Totuși, o astfel de măsură nu este ușor de realizat. Au existat critici, iar una dintre acestea e legată de infrastructura, care este insuficient dezvoltată la nivelul școlilor. Dar la un moment dat trebuie transmis un semnal. Guvernul a decis să investească în sport și acesta este un semnal și pentru autoritațile locale și către Ministerul Educației”, a afirmat ministrul.

El a adăugat ca noile măsuri în ceea ce privește numărul de ore de educație fizică și sport se vor aplica începând cu 15 septembrie 2013.

Întotdeauna a existat un număr de ore standard pentru toate școlile și un număr de ore la dispoziția școlilor. În cazul de față am crescut ușor numarul de ore pentru grupa respectivă clasei pregătitoare I-IV și am redus puțin numărul de ore aflat la dispoziția școlii. Practic am făcut loc acestor ore suplimentare de mișcare fără să bulversăm structura de ansamblu a programelor cadru. În ceea ce privește clasele V-VIII și IX-XII, trebuie să spun că acolo unde sunt clase care au o oră de educație fizică și sport și aici automat vor fi două din toamnă. După care, în funcție de disponibilitatea de spații, de profesori, gradual vom crește din clasa a V-a la a VIII-a și dintr-a IX-a la XII-a. Ca să sintetizez, primele măsuri vor fi începand cu 15 septembrie anul acesta„, a precizat Remus Pricopie.

DACIADA

daciada-timetv.ro-time-tv-timetv-competitia-sportiva-banicioiu

Cei care au în jur de 35 de ani sau mai mult o au încă limpede în faţă. Este vorba de omniprezenta siglă Daciada, pe care o întâlneai pe orice stadion, sală de jocuri sau orice alt fel de bază sportivă. Atât de des te loveai de această imagine, încât nici măcar nu mai aveai curiozitatea să afli exact despre ce era vorba. Ştiai că este ceva legat de sport, mai degrabă o sintagmă „sub egida” căreia se desfăşurau cam toate acti­vităţile sportive.

Născută în urma unei „indicaţii” venite direct de la cabinetul 1, Daciada a fost gândită drept o mişcare sportivă de amploare, organizată din doi în doi ani, având finale pe întreaga ţară la toate disciplinele sportive. A apărut la ideea lui Nicolae Ceauşescu şi a fost botezată astfel parcă special pentru a satisface nevoia condu­cătorului ţării de a sublinia încă o dată originea daco-romană a naţiunii.

daciada-timetv.ro-time-tv-timetv-competitia-sportiva-banicioiu

Practic, obiectul Daciadei îl constituia sportul de masă. Sub imensa „pălărie” a acestei competiţii se reuneau toate disciplinele sportive, practicate teoretic numai de amatori. Dar amatori erau toţi, deoarece, indiferent că era vorba de fotbal, handbal, oină, popice sau aero-mo­delism, toţi sportivii trebuiau în mod obligatoriu să fie încadraţi în câmpul muncii, în timp ce activitatea de performanţă ar fi apărut doar în urma pregătirii din timpul liber. O aberaţie, desigur, mai ales că toţi sportivii care au avut rezultate internaţionale înainte de decembrie ’89 au fost cât se poate de profesionişti. Însă, pentru că ideologia comunistă nu permitea oficial deviaţionisme de tipul sportivului profesionist, toţi performerii şi-au mascat adevărata activitate sub forma unor încadrări în serviciu în funcţie de cluburile la care activau. La Steaua erau trecuţi în Armată, la Dinamo, în Ministerul de Interne ş.a.m.d.

Daciada a fost eticheta sub care toate artificiile de genul celor de mai sus şi-au putut găsi justificare şi acoperire. Indiferent de disciplină, toate cluburile sportive din Româ­nia activau sub tutela acestei miş­cări, existând numeroase părţi po­zitive. O competiţie de o asemenea amploare a adus în prim-planul sportului românesc numeroase nume de mari sportivi, deoarece baza de selecţie era absolut uriaşă. Mai mult, tot în numele Daciadei s-au ridicat săli de sport, s-au făcut terenuri de fotbal şi s-au organizat numeroase competiţii la nivel judeţean.

Marea realizare a acestei competiţii a constituit-o însă promovarea sportului la nivel şcolar, precum şi organizarea periodică de întreceri rezervate unor categorii de vârstă cât mai scăzute, care au motivat copiii să vină către sport şi de acolo să devină potenţial selecţio­nabili pentru diferite discipline sportive.

Din punct de vedere organizatoric, totul era foarte bine stabilit.

S-a creat astfel un sistem funcţional de promovare a sportului de masă asemenea celor din ţările din vestul Europei, diferenţa fiind că, în România, Daciada a fost ataşată unei ideologii politice.

daciada-timetv.ro-time-tv-timetv-competitia-sportiva-banicioiu

Începutul lui 1989 avea să aducă cea de-a şasea (şi ultima) ediţie a Daciadei. Luna ianuarie a noului an a fost una de pregătire pentru finalele republicane ale etapei de iarnă.

„În pofida unei prime decade de ianuarie… primăvăratic, Daciada de iarnă a rămas, totuşi, în plină actualitate, în special prin intermediul miilor de exponenţi ai tineretului studios. Aflaţi în vacanţa albă, elevii din şcolile de toate gradele au desfăşurat un bogat program de activităţi sportive-educative, fie în cluburile amenajate ad-hoc în şcoli şi licee, fie în taberele de odihnă sau de instruire organizate de Ministerul Educaţiei şi Învăţământului, C.C. al U.T.C. şi Consiliul Naţional al Organizaţiei Pionierilor în colaborare cu Consiliul Naţional pentru Educaţie Fizică şi Sport.

Cum prognoza pentru luna februarie se anunţă favorabilă reinstalării depline a „sezonului alb” în drepturile sale, este de aşteptat ca

Daciada de iarnă, prin sporturile specifice (schi, patinaj şi săniuş), să cunoască un nou avânt, competiţiile incluse în programul oficial să aibă asigurate condiţii optime de desfăşurare. Avem în vedere în principal câteva finale ale unor întreceri sportive de masă: Cupa U.T.C. la patinaj viteză (Miercurea-Ciuc), schi fond (Semenic), biatlon (Stâna de Vale) şi sanie (Sărmaş-Harghita), Dinamoviada şi Cupa U.G.S.R. la schi (Vatra Dornei), Festivalul Pionieresc de Schi (Băişoara-Cluj), Cupa Pionierul la sanie, schi fond şi biatlon, precum şi feeria pe gheaţă a purtătorilor cravatei roşii cu trico­lor intitulată „Bucuriile Zăpezii„, nota numărul din ianuarie ’89 al revistei lunare Sport.

 

Citește pe Time TV și:

Oltchim învinge Ferencvaros la 7 goluri diferență și se apropie de semifinale – VIDEO

Romania mai este reprezentata la Indian Wells doar de Sorana Cirstea si de Irina Begu la dublu

NBA: Miami Heat, serie de 17 victorii consecutive şi calificare matematică în playoff

Steaua – Chelsea 1-0, o victorie istorica pentru echipa ros-albastra – VIDEO

Ride2Help 2013, Poiana Brasov – concurs de ski si snowboard

Norbert Trandafir a cucerit 2 medalii de aur la Berlin

Lotca turistică marca Patzaikin a fost prezentată la SNIB

Andre Agassi și lecțiile vieții – VIDEO

 

 

Social

Arhiva stiri