Pui contaminaţi cu salmonela, descoperiţi la o fermă din România

Cu ocazia verificărilor realizate în cadrul programului de control al salmonelozelor zoonotice – boli transmisibile de la animale la om, inspectorii Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare au descoperit la o fermă de pui un efectiv de 37.000 de păsări contaminat cu bacteria Salmonella Enteritidis. Imediat s-a luat decizia sacrificarii întregului efectiv iar carnea rezultată, în cantitate de 53 de tone, a fost distrusă. Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară nu a precizat însă despre ce fermă este vorba.

Ferma de pui

În ferma respectivă s-au luat măsuri de curăţenie şi dezinfecţie, ulterior urmând a fi recoltate probe pentru verificarea eficienţei dezinfecţiei, iar repopularea cu păsări se va face numai în momentul în care analizele de laborator vor arăta că nu mai există pericol de contaminare.

Programul de control al salmonelozelor zoonotice – boli transmisibile de la animale la om este implementat de ANSVSA încă din anul 2007. Acest program este aprobat şi verificat anual de către Comisia Europeană.

Infecţiile cu salmonela sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar. Simptomele cele mai frecvente sunt greaţa, durerile abdominale, diareea şi voma. Aceste simptome încep să-şi facă apariţia de obicei la 12-72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Social

Arhiva stiri