Vicepreședintele Venezuelei, Nicolas Maduro este succesorul ales de Hugo Chavez

maduro-succesorul-chavez-time-tv

Hugo Chavez  le-a cerut concentăţenilor săi, în decembrie, înainte de a pleca în Cuba pentru cea de-a patra operaţie de cancer, să îl facă pe Nicolas Maduro preşedintele lor, dacă el va fi nevoit să părăsească puterea. El i-a asigurat că este „un revoluţionar” şi un „bărbat plin de experienţă în pofida tinereţii sale”,  relatează AFP.

Președintele Venezuelei a decedat, marți, în urma unor complicații respiratorii din cauza unei infecții. Chavez lupta cu cancerul din iunie 2011, iar starea sa de sănătate se agravase în ultimele ore.

Vicepreşedintele Venezuelei, ministrul de Externe Nicolas Maduro, fost şofer de autobuz şi sindicalist, are 50 de ani și este un veteran al „chavismului”, fiind considerat de analiștii politici, conciliant şi moderat.

„Este unul dintre liderii tineri, cu cele mai bune capacităţi” pentru a conduce ţara „cu mână de fier, cu viziune, cu inima sa de om din popor, cu talentul său cu oamenii (…), cu recunoaşterea internaţională pe care a dobândit-o”, asigura preşedintele.

Deja ministru de Externe din 2006, Nicolas Maduro a fost numit vicepreşedinte de Chavez după victoria acestuia din urmă la alegerile prezidenţiale din 7 octombrie.

Destinele celor doi bărbaţi s-au încrucişat în cadrul Mişcării Revoluţionare Bolivariene 200, creată tot de Chavez, la conducerea căreia el a desfăşurat lovitura de stat ratată împotriva preşedintelui Carlos Andres Perez în 2002.

„Uitaţi unde merge Nicolas, şoferul de autobuz Nicolas. El a fost şofer de autobuz, şi cum au mai râs de el!”, a exclamant Chavez, atunci când l-a numit vicepreşedinte.

Numele lui a fost citat cu din ce în ce mai multă insistenţă la momentul prognosticurilor privind numele succesorului preşedintelui bolnav. Iar la începutul deplasărilor în scopuri medicale ale lui Hugo Chavez în Cuba, el a fost unul dintre vizitatorii cei mai frecvenţi.

Analiştii politici subliniază că tonul lui Maduro este unul  conciliant şi  deține o mare capacitate de a negocia şi de a exersa o influenţă asupra diferitelor tendinţe ale „chavismului”.

Sursa: Mediafax

Social

Arhiva stiri