Doliu în Venezuela: Hugo Chavez a decedat!

Preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, a murit marţi noapte în urma unei lungi suferinţe provocate de cancer, informează CNN, citându-l pe vicepreşedintele venezuelean Nicolas Maduro.

Hugo Chavez a murit

”Am primit informaţia cea mai grea şi cea mai tragică pe care am putea-o anunţa poporului nostru. La ora 16.25 (22.55 ora României), astăzi 5 martie, a murit comandantul nostru preşedintele Hugo Chavez Frias”, a declarat Maduro.

Guvernul din Venezuela a mobilizat militari şi agenţi de poliţie pe străzile marilor oraşe pentru a „garanta pacea” după moartea preşedintelui Hugo Chavez, a mai anunţat vicepreşedintele Nicolas Maduro.

Venezuelenii vor ține șapte zile de doliu

Totodată, în smen de solidaritate, Ecuador si Cuba au decretat trei zile de soliu în memoria lui Hugo Chavez.

Starea preşedintelui Venezuelei, spitalizat la Caracas din cauza cancerului, se înrăutățise în ultimile zile: începuse să aibă probleme respiratorii şi o nouă infecţie gravă.

Chavez, în vârstă de 58 de ani, a revenit la Caracas în urmă cu două săptămâni şi a fost internat în spitalul militar din capitală după ce a fost spitalizat timp de două luni la Havana. Chavez suferise, în decembrie 2012, o a patra intervenţie chirurgicală de cancer, cu care a fost diagnosticat în 2011 în regiunea pelviană. El a urmat o cură de chimioterapie foarte puternică şi tratamente complementare, în Cuba.

Hugo Chavez, preşedinte al Venezuelei timp de 14 ani, şi-a câştigat reputaţia de cel mai vizibil, vocal şi controversat lider din America Latină. Fost comandant al brigăzii de paraşutişti, s-a remarcat în urma loviturii de stat eşuate din 1992, mai ales datorită opoziţiei virulente faţă de Statele Unite.

Născut în 1954, Hugo Chavez a devenit preşedintele Venezuelei în 1999. Avea în spate o carieră militară şi era fondatorul Mişcării Revoluţionare Bolivariene. Odată ales preşedinte, Chavez a pornit o serie de reforme socialiste care nu au fost întotdeauna agreate de popor. Cu toate astea, a reuşit să obţină simpatia compatrioţilor prin programe sociale finanţate din venituri provenind din sectorul petrolier. Susţinătorii săi au spus că vorbeşte pentru săraci, în timp ce criticii l-au acuzat că a devenit autocrat.

Social

Arhiva stiri