Cei mai mulţi dintre oameni au momente în care sunt eliberaţi de ego. Cei care sunt excepţional de buni în ceea ce fac pot fi complet sau în foarte mare măsură lipsiţi de ego pe parcursul muncii lor. E posibil ca ei să nu ştie, dar munca lor a devenit o practică spirituală. Majoritatea sunt prezenţi în timp(Time) ce-şi îndeplinesc munca şi recad într-o relativă inconştienţă în viaţa personală. Aceasta înseamnă că starea lor de Prezenţă este deocamdată limitată la un singur sector al vieţii. Am întâlnit profesori, artişti, asistente medicale, doctori, oameni de ştiinţă, asistenţi sociali, ospătari, coafeze, oameni cu afaceri proprii şi agenţi de vânzări care îşi îndeplineau munca într-un mod admirabil, fără a căuta ceva în interes personal, răspunzând pe deplin cerinţelor momentului. Ei se contopesc cu ceea ce fac, cu momentul de Acum, cu oamenii sau sarcina pentru care acţionează. Influenţa pe care o au astfel de oameni asupra altora depăşeşte cu mult funcţia pe care o îndeplinesc. Ei aduc o diminuare a egoului în toţi cei cu care vin în contact. Chiar şi cei cu egouri solide încep uneori să se relaxeze, lasă garda jos şi încetează să-şi mai joace rolurile atunci când interacţionează cu ei. Nu este surprinzător că aceşti oameni, a căror muncă este lipsită de ego, au un succes extraordinar în ceea ce fac. Oricine se contopeşte cu ceea ce face contribuie la făurirea pământului cel nou.

Time stops here (timpul exista pentru ca lucrurile sa nu se intample simultan)
Am întâlnit şi mulţi alţii care pot fi buni din punct de vedere tehnic în ceea ce fac, dar al căror ego le sabotează constant munca. Doar o parte a atenţiei lor este îndreptată spre munca pe care o îndeplinesc, cealaltă parte este îndreptată asupra lor înşişi. Egoul lor cere recunoaştere personală şi iroseşte energia în resentimente atunci când nu primeşte îndeajuns — şi niciodată nu are îndeajuns. „Altcineva se bucură de mai multă recunoaştere decât mine?” Sau principalul interes este reprezentat de profit sau putere, iar atenţia lor este îndreptată către acestea, munca fiind doar un mijloc către scopul respectiv. Când munca nu reprezintă decât un mijloc pentru a ajunge la un scop, ea nu poate avea o calitate superioară. Dacă le apar obstacole sau dificultăţi în cale, dacă lucrurile nu merg conform aşteptărilor lor, dacă alţi oameni sau împrejurările nu le vin în ajutor, în loc să fuzioneze imediat cu noua situaţie şi să răspundă cerinţelor momentului prezent, ei reacţionează împotriva situaţiei şi astfel se separă de ea. Există un „eu” care se simte personal ofensat sau plin de resentimente, în consecinţă o cantitate uriaşă de energie este consumată în proteste sau furie inutilă, energie ce ar putea fi folosită pentru soluţionarea situaţiei dacă n-ar fi greşit întrebuinţată de ego. Mai mult chiar, această energie „anti” creează noi obstacole, o nouă opoziţie. Mulţi sunt cu adevărat cel mai mare duşman al lor. Oamenii îşi sabotează fără să ştie propria muncă atunci când refuză ajutor sau informaţii de la alţii sau când încearcă să-i submineze pe ceilalţi ca să nu aibă mai mult succes sau mai mult credit decât „mine”.

Time stops here (timpul exista pentru ca lucrurile sa nu se intample simultan)
Cooperarea îi este străină egoului, cu excepţia cazurilor în care mai există şi un alt motiv pentru a o accepta. Egoul nu ştie că mai mulţi oameni incluşi înseamnă o desfăşurare mai lină a lucrurilor şi o mai mare uşurinţă cu care lucrurile se aranjează după cum este mai bine. Când nu acordaţi ajutor celorlalţi — sau le acordaţi prea puţin — sau când le puneţi obstacole în cale, universul — sub forma oamenilor şi împrejurărilor — vă vine puţin — sau deloc — în ajutor, deoarece v-aţi retezat legătura cu întregul. Sentimentul inconştient din centrul egoului, acela de „nu îndeajuns”, îl determină să reacţioneze la succesul altcuiva ca şi cum succesul respectiv „mi”-ar fi luat ceva. El nu ştie că resentimentul faţă de succesul altcuiva îi micşorează propriile şanse de succes. Pentru a atrage succesul, trebuie să îl primiţi cu inima deschisă, oriunde îl întâlniţi.
Egoul în caz de boală
O boală poate fie să consolideze, fie să slăbească egoul. Dacă vă plângeţi, vă autocompătimiţi sau urâţi faptul că sunteţi bolnavi, egoul vostru devine mai puternic. Devine mai puternic şi dacă transformaţi boala în parte constitutivă a identităţii voastre conceptuale: „Sufăr de cutare şi cutare boală.” A, acum ştim şi noi cine eşti. Pe de altă parte, există oameni care în viaţa obişnuită au un ego impunător şi care devin brusc blânzi şi buni şi mult mai drăguţi atunci când sunt bolnavi. Se poate întâmpla să aibă revelaţii pe care nu le-au avut niciodată în viaţa obişnuită. Se poate întâmpla să aibă acces la cunoaşterea şi mulţumirea lor interioară şi să rostească vorbe pline de înţelepciune. Apoi, când se însănătoşesc, energia le revine şi egoul de asemenea. Când sunteţi bolnavi nivelul de energie este scăzut, astfel că inteligenţa organismului poate prelua controlul şi utiliza restul de energie pentru vindecarea corpului, iar minţii — adică gândirii şi emoţiilor egocentriste — nu-i mai rămân prea multe resurse. Egoul consumă cantităţi considerabile de energie, în alte cazuri însă, egoul reţine puţina energie rămasă şi o utilizează în scopurile sale proprii. Nu mai e nevoie să spunem că acei oameni care experimentează o consolidare a egoului în caz de boală au nevoie de mai mult timp(Time) pentru a se reface. Unii nici nu mai ajung să se vindece, astfel că boala se cronicizează şi devine o componentă permanentă a falsului lor sentiment de sine.
ECKHART TOLLE
Mai puteti citi pe Time TV si :
Iată primele percepții ale spiritului după ce moare trupul
Cine vrei să fii?
Similare