Ce se intampla cu noi atunci cand dormim prea putin

Un lucru cert este faptul ca somnul insuficient dauneaza sanatatii. Oamenii de stiinta au creat un nou studiu care arata si cat de mult ne afecteaza lipsa de odihna.

somn

Cercetarea realizata de oamenii de stiinta de la Universitatea Surrey demonstreaza ca functionarea a peste 700 de gene este perturbata atunci cand dormim prost o saptamana, scrie descopera.ro.

Studii anterioare au asociat privarea de somn cu obezitatea, boli de inima, tulburari cognitive si multe alte probleme de sanatate, insa pana acum, mecanismul molecular care duce la astfel de declinuri nu a fost foarte clar.

In unul dintre studiile care au urmarit efectele somnului asupra transcriptomului uman (setul de molecule mesagere ale genomului uman), cercetatorii britanici au demonstrat ca de-a lungul timpului, somnul insuficient altereaza expresia genelor responsabile pentru diferite procese precum raspunsul imunitar, stresul sau metabolismul.

In noul studiu, cercetatorii au examinat expresia genelor a 26 de indivizi clinic sanatosi care au fost privati de somn. Mai exact, timp de 7 zile, participantilor le-a fost permis sa doarma doar 6 ore pe noapte . In schimb, voluntarii dintr-un alt grup, de control, au fost lasati sa doarma aproximativ 10 ore pe noapte.

La sfarsitul saptamanii, toti participantii au fost tinuti treji timp de 40 de ore, perioada in care le-au fost prelevate probe ARN din sange. Apoi, subiectilor li s-a permis sa doarma 12 ore fara oprire, astfel incat sa se refaca.

Ambele grupuri au fost observate intr-un centru de studiere de somnologie, iar calitatea somnului fiecaruia dintre participanti a fost monitorizata prin mijloace polisomnografice. De asemenea, o serie de teste a analizat performantele cognitive ale fiecarui individ, in timpul zilei. In acelasi timp, cercetatorii au analizat nivelul de melatonina, hormonul care regleaza ritmul biologic si ciclurile somnului.

Analizele ARN au aratat ca cei care nu au avut parte de suficient somn aveau 711 gene a caror activitate nu functiona corect. Rezultatele sunt cu atat mai importante cu cat fiecare gena este responsabila pentru crearea unei proteine implicata in procesele corpului.

ARN este „mesagerul chimic” care duce de la ADN (codul genetic neschimbat), la crearea proteinelor. Daca expresie genelor nu este normala, ci  este incetinita sau accelerata, atunci poate aparea efectul de domino care poate duce la schimbari dramatice in corpul uman.

Multe dintre genele afectate de lipsa somnului sunt cele implicate in mentinerea ritmului circadian (ceasul biologic), cel care regleaza procesele biologice care ar trebui sa se desfasoare de-a lungul unui ciclu de 24 de ore.  Altele erau implicate in cognitie, memorie si atentie.

Citeste pe Time Tv si:

De ce ne ingrasam daca mancam noaptea

Bei alcool înainte să dormi? Experţii oferă un avertisment

Social

Arhiva stiri