România, ținta de darts a Franței. Premiile César, prilejul pentru a arunca „proiectilele ironice” – VIDEO

ironii-premii-cezar-romania-time-tv

România a fost din nou ținta ironiilor în Franţa. Cum ne prind că am călcat strâmb ne și înțeapă acid. De data aceasta trimiterile răutăcioase au fost făcute pe scena Premiilor Cinematografiei Franceze. Scandalul cărnii de cal și legăturile acestuia cu țara noastră a servit drept principalul subiect al glumelor usturătoare. Consider că suntem obișnuiți cu ironia, se aplică din plin și la noi, că avem și noi cu ce, nu numai francezii. Totodată, recunosc că suntem și foarte pricepuți în a da cu bâta în baltă, ciobănește. În acest caz însă, lipsa de grație, diplomație, respect și tact, a fost a lor.

http://

Gluma proastă și deplasată, la adresa României a fost plasată strategic, în momentul în care lui Kevin Costner îi era decernat premiul pentru întreaga carieră. De ce tocmai atunci? Ei bine, pentru că actorul are o părere bună despre România, pe care a ținut să o facă auzită si la decernarea premiilor Emmy. Francezii par hotărâți să arunce de fiecare dată cu câte o bomba acidă în direcția noastră. Și nouă ne place Franța și poporul ei, moștenire a perioadei în care franțuzismele erau în trend, iar Bucureștiul se vroia a fi un mic Paris. Nu îmi amintesc să-i fi ironizat nici pe ei, dar nici alte state. Suntem concentrați să ne autoironizăm, și avem și de ce, dar să se facă glume pe spatele unui incident în urma căruia nu am ieșit vinovați, e infantil și de prost gust.

Nu cred că aversiunea franceză va înceta prea curând. Le suntem antipatici și asta e. Între timp, vom continua să visăm la Paris, să urmărim trendurile vestimentare de-acolo, să le învățăm limba încă de mici, să le citim autorii, cu respect și să îi placem, așa răutăcioși cum sunt. Am învățat să întoarcem obrazul. E de bine!

Dincolo de glume, cea de-a 38-a gală a Césarurilor s-a dovedit emoţionantă. Lungmetrajul „Amour” a fost marele câştigător. Pe lângă trofeul actriţei din rolul principal, a fost distins cu premiul pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun actor în rol principal – Jean-Louis Trintignant– şi cel mai bun scenariu original. Pelicula scrisă şi regizată de Michael Haneke spune povestea unui cuplu de octogenari care se confruntă cu problemele vârstei. Mai ales când pe scenă a urcat Emmanuelle Riva, câştigătoarea premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal. „Amour” este nominalizat la cinci premii Oscar, câştigătorii trofeelor acordate de Academia de film Americană urmând să fie anunţaţi duminică seară, la Los Angeles.

Tot la gala de vineri seară, drama „De rouille et d’os„, despre care puteți citi și o cronică făcută pe TimeTV (“Rust and Bone”, oameni si sperante – VIDEO ), de Jacques Audiard, nominalizată la opt categorii de premii, a primit patru trofee César, pentru cea mai bună speranţă masculină (Matthias Schoenaerts), cel mai bun scenariu adaptat (Jacques Audiard, Thomas Bidegain), cea mai bună muzică (Alexandre Desplat) şi cel mai bun montaj (Juliette Welfling).

Cel mai bun film străin a fost desemnat „Argo„, despre care, de asemenea puteți citi pe TimeTV, ( Argo, povestea celei mai bune idei proaste – VIDEO ) în regia lui Ben Affleck. Nominalizat la şapte premii Oscar, filmul „Argo” a câştigat toate premiile importante din sezonul hollywoodian din acest an – Globul de Aur şi premiile decernate de Sindicatul actorilor americani (SAG), Sindicatul producătorilor americani (PGA), Sindicatul regizorilor americani (DGA) şi Sindicatul scenariştilor americani (WGA), dar şi prestigiosul trofeu britanic BAFTA. Rămâne de văzut câte Oscaruri va primi, duminică, când va avea loc îndelung trâmbițata gală a Premiilor academiei de Film Americane!

Geanina S.

 

Social

Arhiva stiri