Ce înseamnă mediator și când ai nevoie de el

Din data de 15 februarie s-a instituit obligația legala pentru parți ca, anterior declansarii unei acțiuni în instanță sau pană la termenul dat de instantă în acest sens, sa se prezinte la mediator în vederea informarii cu privire la posibilitatea soluționarii diferendelor pe calea medierii, adică prin dialog și negociere. Cu alte cuvinte, cei care se vor adresa instanțelor de judecata trebuie să facă dovada ca au participat la o sedintă de informare în mediere. Aceeasi obligativitate este prevazută și pentru partile ce se află deja cu o cauză pe rolul instantelor de judecată. Atenție insa, nu toate cauzele sunt susceptibile de a fi solutionate prin mediere. Concret, procedura prealabila instantei de judecată va fi obligatorie.

ce-inseamna-medierea-mediator

În domeniul protectiei consumatorilor, cand consumatorul invocă existența unui prejudiciu ca urmare a achizitionării unui produs sau unui serviciu defectuos, a nerespectarii clauzelor contractuale ori garanțiilor acordate, a existenței unor clauze abuzive cuprinse în contractele încheiate intre consumatori și operatorii economici ori a încalcarii altor drepturi prevazute în legislația natională sau a Uniunii Europene în domeniul protecției consumatorilor.

În materia dreptului familiei (neințelegerile care țin de continuarea căsătoriei, partajul de bunuri comune, exercitiul drepturilor părintesti, stabilirea domiciliului copiilor, contributia părinților la întreținerea copiilor sau orice alte neînțelegeri care apar în raporturile dintre soți cu privire la drepturi de care ei pot dispune conform legii.

În domeniul litigiilor privind posesia, stramutarea de hotare, precum și în orice alte litigii care privesc raporturile de vecinatate.

În domeniul răspunderii profesionale în care poate fi angajată răspunderea profesională, respectiv cauzele de malpraxis, în masura în care prin legi speciale nu este prevazută o alta procedura.

În litigiile de muncă izvorate din încheierea, executarea și încetarea contractelor individuale de munca.

În litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, cu excepția celor în care s-a pronunțat o hotarare executorie de deschidere a procedurii de insolventîă și a acțiunilor referitoare la Registrul Comertului.

În cazul infracțiunilor pentru care acțiunea penală se pune în mișcare la plangerea prealabilă a persoanei vătamate și împacarea parților înlatură răspunderea penală, după formularea plângerii, dacă faptuitorul este cunoscut sau a fost identificat. Trebuie să fie indeplinită condiția ca victima să își exprime consimțămantul de a participa la ședinta de informare împreună cu faptuitorul.

Statisticile arată că unul din patru români este implicat, într-un fel sau altul, într-un dosar penal iar minsiterul justitiei speră ca prin legea mediatorilor îi va scapa pe judecatori de aproape 15 % din intregul volum de lucru.

În realitate, legea medierii se transformă într-o nouă formalitate pentru care instanţele nu au pregătite toate procedurile. Legea medierii ar trebui să se aplice în mai multe categorii de procese. De la divorţuri, la litigii de proprietate sau de muncă. Prin noua lege însă vizita la mediator devine obligatorie şi pentru toate procesele penale declanşate în urma unei plângeri: loviri şi alte violenţe, dar şi violul…

Situaţii speciale pentru care însă mediatorii nu au încă oameni foarte bine pregătiţi. Legea sancţionează dur absenţa unui certificat de inforomare cu privire la mediere. Printr-o modificare adusă de Guvern la jumătatea lunii decembrie, judecătorul va trebui să respingă de pe scaun plângerea dacă dosarul nu este completat de un proces verbal de la mediator.

Mediatorii nu sunt figuri noi în peisajul juridic românesc. Legea medierii există din 2006, însă obligativitatea informării cu privire la mediator a fost introdusă de parlament abia în octombrie 2012. Mediator poate fi orice absolvent de studii superioare, indiferent de domeniu, care are minim trei ani de experienţă în muncă.

Citeste pe Time TV si: Forma finală de calcul a timbrului de mediu perceput la înmatricularea maşinilor, avizată de Guvern

Social

Arhiva stiri