Ce alimente din dietă ne provoacă acnee? Cercetătorii au venit cu un răspuns

De foarte mulți ani se dezbate intens subiectul privind dieta şi acnee. Mai nou, cercetătorii susțin că studiile din ultimii ani arată că dieta chiar are impact asupra asupra sănătăţii pielii.

acnee-tratament-cum-scap

Un raport realizat pe baza a mai multor studii efectuate în ultimii 50 de ani, a concluzionat că un consum de alimente cu un indice glicemic mare şi lapte, nu numai că agravează acneea, dar acolo unde ea nu există deloc o poate face să apară.

Milioane de adolescenţi şi adulţi sunt afectaţi de această afecţiune dermatologică dejanzantă. Aceea este cauzată de o combinaţie de prea mult sebum şi o aglomerare de celule moarte ale pielii care înfundă porii determinând formarea unei infecţii locale.

Se crede că producţia excesivă de sebum este cauzată de fluctuaţii hormonale, lucru care explică de ce 80% dintre adolescenţi se confruntă cu astfel de probleme ale pielii.

Chiar dacă coşurile în sine nu prezintă un pericol, acneea severă poate duce la anxietate, respect de sine scăzut şi depresie și chiar desfigurare prin cicatrice permanente.

Încî de la sfârşitul secolului al XIX-lea, doctori au asociat acneea cu ciocolata, zahărul şi grăsimile. Totuşi, studii realizate în anii ‘60 au negat această legătură.

„Ceva ma recent, dermatologii şi dieteticienii au au început să acorde iar o atenţie sporită relaţiei dietă-acnee şi au devenit foarte interesaţi în rolul pe care nutriţia îl joacă în terapia medicală a acneei”, a explicat dr. Jennifer Burris.

Consumul de alimente cu indice glicemic mare, cele care se absorb repede în fluxul sangvin, au un efect direct asupra severităţii acneei tocmai din cauză că acestea declanşează fluctuaţii hormonale.

Un alt studiu din 2007 realizat în Australia a arătat că în cazul tinerilor de sex masculin care au urmat o dietă strictă, în care au avut voie să consume doar o alimente cu indice glicemic mic, acneea lor s-a ameliorat.

Laptele, pe de altă parte, agravează aceea din cauza hormonilor pe care îi conţine. Un alt studiu, tot din 2007, realizat de specialiştii de la Harvard a descoperit o legătură puternică între indivizii care consumau regulat lapte şi apariţia acneei.

Interesant a fost faptul că cei care consumau lapte degresat sufereau de cele mai severe cazuri de acnee, având cu 44% mai multe şanse de a dezvolta acnee violentă.

Citeste pe Time TV si: De ce sughitam, de ce avem carcei si de ce ni se bate ochiul. Vezi explicatiile medicului

Social

Arhiva stiri