Portret de alesi cu mot in frunte


demnitarii-alesi=romania-time-tv

Cu totii ne nastem cu anumite calitati, talente, mostenite genetic, sau date de undeva de sus cu anumite scopuri. EI sunt altfel. Sunt „alesi”, Feti Frumosi cu stele-n frunte si Cosanzene cu par balai. Ei si-au dat seama inca de mici, ca trebuie sa conduca si invoca astazi spiritul de lider, ingrosat grotesc si mincinos, in CV-urile lor stufoase.

Nu sunt sclipitori si nu au fost niciodata, dar sunt specialisti in fugaritul notelor mari, in scoala, pentru ca acel 10, scris cu rosu pe un colt de foaie prapadita ii convinge si mai mult de „desteptaciunea” lor. Sunt cei care vorbesc primii, mult si prost sau interesat. Cei care iau initiative din orgoliu si-apoi incearca sa se convinga ca, de fapt, au fost cei mai in masura sa fie pusi in frunte. Avizi dupa recunostinta, laude, admiratie si invidie, personajele de acest gen merg inainte cu instistenta, fiind capabile sa intre si pe geamul de la baie, daca li se inchid toate celelalte usi si ferestre.

Si ce bine se mai simt in costume fade, cu serviete in care isi mai indeasa rezervele de demagogie, invartind cheile de la masina si aranjandu-si privirile semete.

Au curaj, asta da. Sa fii capabil sa te prezinti in fata unei tari intregi drept apt spre a conduce, desi nimic nu a dovedit asta, necesita o doza buna de incredere in propriile puteri, sau de cecitate morala acuta. Nu realizeaza ce responsabilitate au si dau din umeri, nerusinat, cand li se aminteste ca reprezinta un stat, altul decat cel in sezut.

„Lasa ca astia-s buni si au de castigat in ziua de astazi, cu tupeu si nesimtire. Cu bunul simt nu mai faci nimic.”, e o replica pe care am ajuns sa o aud din ce in ce mai des, pe care o detest si care imi aminteste de ei. Consider ca incurajeaza si mai mult prostia, dar stiu ca pentru unii reprezinta principalul motto dupa care isi ghideaza existenta.

Pentru personajele-muza ale acestui portret nevinovat, principiile, demnitatea, parolismul, simtul responsabilitatii, incep sa paleasca de la an la an, si pe masura ce inainteaza in varsta se golesc din ce in ce mai tare pe dinauntru si se umfla la exterior. Vor si mai mult, au experienta deja si asta se plateste scump. Cand sunt incoltiti unii se plang ca e nedrept ce li se intampla, urla ca hienele unii la altii, scuipa si mai mult venin, dar exista si cei care se ascund si joaca pentru o perioada, cat sa se simta din nou in sigurnta, o „brasoveanca” perfida, c-asa-i hora pe la noi. Dupa ce si-au ingrasat bine conturile si s-au asigrat ca are cine sa le duca mai departe „talentul”, tot nu se retrag, ci isi iau titluri onorifice, fete de mari intelepti si isi muta batranetile otravite de pe un scaun moale pe altul, convinsi ca inca sunt conducatori.

Geanina S.

 

Citeste pe TimeTV si:

Scandalul cărnii de cal: ce-i în lasagna, e minciună!

Happy Valentine’s Day! NOT

Cand “razboinicul luminii” e doar un “joker” amarat

 

Social

Arhiva stiri