Descoperirile arheologice de sub autostrada Lugoj-Deva, vechi de 3000 de ani

Time TV-sapaturi-descoperirile-arheologice-descoperiri-morminte-vechi-de-3000-de-ani-

România este o țară foarte multă istorie în spate, iar acest lucru îl demonstrează pe zi ce trece și descoperirile arheologice care ies la iveala.

Peste 50 de morminte de incineraţie vechi de peste 3000 de ani, vase de lut şi râşniţe de piatră folosite în ritualul funerar, sute de locuinţe din secolul XIII înainte de Christos. Sunt doar câteva dintre descoperirile de senzaţie făcute de echipa de arheologi condusă de prof.dr. Florin Draşovean pe tronsonul autostrăzii Lugoj – Deva, precizează S.P.D. pentru Timiș Online.

Cele cincizeci de morminte dezgropate în satul Păru alcătuiesc cea mai mare necropolă a unui grup cultural din epoca bronzului, descoperită până astăzi. Profesorul Draşovean a realizat raportul tehnic necesar emiterii certificatului de descărcare de sarcină arheologică pentru infrastructura de transport de interes naţional, cerut de lege. Conform documentului oficial, cercetările arheologice preventive efectuate în vara anului trecut pe tronsonul autostrăzii Lugoj-Deva (segmentul Belinţ-Traian Vuia) au condus la descoperirea şi cercetarea a mai mult de şase situri care se datează în epoca bronzului, perioada romană şi medievală.

Time TV-sapaturi-descoperirile-arheologice-descoperiri-morminte-vechi-de-3000-de-ani-

În acest moment materialele arheologice sunt prelucrate de specialiştii de la Muzeul Banatului care intenţionează să le publice în cadrul unor monografii.

Printre cele mai importante situri este cel descoperit în localitatea Păru care aparţine epocii bronzului, grupului cultural Balta Sărată, datat, prin metode clasice, în secolele XIII-XII în. Chr. Au fost cercetare peste 500 de complexe arheologice, gropi ale unor locuinţe, gropi din care a fost extras lutul necesar construirii locuinţelor, precum şi peste 50 de morminte de incineraţie, fiind, până în acest moment, cea mai mare necropolă a purtătorilor acestui grup cultural. Deosebit de importante sunt mormintele care aruncă o nouă lumină despre ritul şi ritualul funerar de la sfârşitul epocii bronzului din nord-estul Banatului. S-a constatat că defuncţii erau depuşi pe un rug funerar pe care erau arse şi obiectele din trusoul funerar, din care făceau parte o masă-altar din lut pe care se aduceau ofrandele funerare, râşniţe din piatră, precum şi diferite vase din lut care erau folosite pentru banchetul funebru. Metodele moderne de datare prin metoda carbonului radioactiv arată că necropola de la Păru se situează în intervalul de timp cuprins între 1300 şi 1200 în. Chr”, a declarat, pentru  prof.dr. Florin Draşovean, pentru Timiș Online.

Social

Arhiva stiri