Succes inedit pentru filmul Lincoln: statul american Mississippi aboleşte sclavia!

mississippi-aboleste-sclavia-time-tv

Statul american Mississippi a ratificat după 148 de ani al 13-lea Amendament al Constiţuţiei Statelor Unite, care aboleşte sclavia.

Al 13-lea amendament a fost ratificat de trei sferturi dintre statele americane care l-au susţinut, în decembrie 1865. Restul a făcut-o treptat, cu excepţia statului Mississippi. Acesta a votat pentru ratificarea amendamentului în 1995, dar procedura nu a fost dusă până la capăt, prin notificarea Arhivelor Satetelor Unite.

S-a întâmplat însă, în cele din urmă, după ce un locuitor din acest stat, Ranjan Batra, a văzut filmul lui Steven Spielberg, Lincoln, în noiembrie.

După ce a văzut filmul, care prezintă lupta politică purtată în vederea adoptării celui de al 13-lea Amendament, Barta a făcut o cercetare în urma căreia a aflat că în Mississippi sclavia nu a fost abolită oficial. A fost contactat secretarul de Stat Delbert Hosemann, iar acesta a trimis o copie a rezoluţiei din 1995 Biroului Registrului Federal la 30 ianuarie, iar pe 7 februarie Registrul a oficializat ratificarea.

Social

Arhiva stiri