Ideile zilei: Taxa Auto, Fisker Atlantic şi All Star Game-ul din NBA

1. Taxa auto. Sau timbrul de mediu, noua denumire a birului avizat astăzi de Guvern. Am scris pe Time TV, aici, detaliat, despre forma finală de calcul a timbrului de mediu, tot astăzi, imediat după ce parlamentarii noştri au dat liber la jecmănit şi mai mult românul iubitor de maşini si plătitor de taxe. Asupra unui alt aspect vreau să insist. Scurt. De ce timbrul de mediu este atât de mic la maşinile euro 2, euro 1 şi non-euro, iar la cele euro 3 şi euro 4, care ar trebui să reprezinte motorul pieţei auto second-hand, a crescut drastic? De ce tolerează Uniunea Europeană acest aspect, ba mai rău, îl încurajează, când ar trebui să devenim mai prietenoşi cu mediul înconjurător? Răspunsul, şi mai scurt: Uniunea Europeană, cât e ea de “dreaptă” şi “corectă”, are nevoie de un coş de gunoi pentru rablele ruginite şi poluante care au mai rămas prin statele importante, prioritare. Şi care e statul ăl mai fraier, venit printre ultimii, care îşi bate joc cu seninătate de locuitorii săi? Aţi ghicit, România. Fiţi fericiţi românilor, UE are nevoie de voi. De şoferii iubitori de Volkswagen Golf 2 şi 3, BMW seria 3 E36. Cineva trebuie să înghită şi rablele astea. Noi.

Volkswagen Golf MK3

2. Tot legat de taxa auto. Slavă Domnului, pentru maşinile electrice încă nu se plăteşte taxa. Rămân însă celelalte probleme la achiziţionarea unui vehicul care „papă” kilowaţi: autonomia redusă, reticenţa românului vizavi de automobilele electrice, infrastructura insuficient dezvoltată (ca să nu zic aproape inexistentă) pentru a călători în linişte cu un astfel de automobil. Şi noi, la Time TV, strâmbăm din nas când auzim “vehicul electric”. Asta până am descoperit Fisker Atlantic. O declar “maşina electrică preferată a redacţiei Time TV”. Detalii în curând, la secţiunea auto.

Fisker Atlantic

3. Duminică noapte a fost All Star Game-ul din NBA. Ştiu, e marţi, scriu cam târziu despre asta. Sincer, nu aş fi scris, dar am pus mult suflet în seria de articole premergătoare evenimentului. Le găsiţi pe Time TV: titularii, rezervele, preview la concursul de slam dunk. Nu ştiu de ce în fiecare an mă încăpăţânez să mă uit la All Star Game, poate încă mai sper să văd un meci adevărat. Dar e din ce în ce mai rău, cu fiecare sezon care trece. Spectacol nu înseamnă doar slam-dunk, spectacol ar trebui să fie meciul cu totul. Cu ce mă încălzeşte pe mine că Durant dă un coş de sus dacă toţi se dau din calea lui? Ce naiba e asta? Vreau apărare. Defense leads to offense, zice o vorbă din baschetul de peste ocean. Un meci strâns, echilibrat, capace, intercepţii care duc la coşuri spectaculoase pe contraatac, jucători care-şi dau coate sub panou luptându-se pentru o recuperare, ăsta e spectacol. Nu să plimbi o minge până fug toţi din drumul tău şi ai cale liberă către coş. Îmi aduc aminte de o fază din All Star Game-ul din 2000, când Alonzo Mourning i-a pus un capac de zile mari lui Rasheed Wallace, la o tentativă de alley-oop. Mai vezi aşa ceva la All Star Game azi? Nu. Boo. Revenind le meciul din 2013, a câştigat Vestul, cu 143 la 138. Chris Paul a fost desemnat MVP, după 20 puncte marcate, 15 pase decisive, ajutat şi de absenţa lui Rajon Rondo din echipa Estului. Noroc cu Kobe Bryant, care mi-a bucurat ochii cu două capace la LeBron James. N-a fost suficient însă, gustul amar al unui fiasco a rămas. Asta este cronica All Star Game-ului din 2013.

Social

Arhiva stiri