
Răsturnare de situaţie în scandalul alimentar al cărnii de cal, care a pus Europa în alertă. Firma franceză care a aruncat iniţial vina pe abatoarele din România este, de fapt, vinovată de etichetarea greşită a cărnii de cal. Aceasta este concluzia anchetei desfăşurate în Franţa, unde ministrul pentru protecţia consumatorului a anunţat că nimic nu incriminează România în uriaşa fraudă. Firma vinovată urmează să-şi piardă licenţa, iar conducerea este pasibilă de închisoare. Arestări au fost făcute şi în Marea Britanie. 3 persoane au fost reţinute. In plus 2 firme de procesare a cărnii au fost închise, pentru ca ar fi comercializat carne de cal drept carne de vită.
Neregulile ar fi început la compania franceză Spanghero. Carnea de cal primită aici a fost trimisă mai departe drept carne de vită. A ajuns la o altă companie franceză, Comigel, care se ocupă de procesarea cărnii şi producţia de alimente semipreparate congelate.
„Carnea livrată de compania Spanghero la fabrica din Luxemburg a Comigel conţinea cal? La această întrebare răspunsul este da„, a declarat Ministrul pentru Protecția Consumatorului din Franța, Benoit Hamon, conform bfmtv.com
În urma unei razii, la firma Spanghero s-au descoperit etichete pe care scria carne de vită de provenienţă UE, inscripţie care încalcă legislaţia. Şi asta pentru că pe etichete trebuie să apară neapărat numele ţării de provenienţă a cărnii de vită. Acest lucru ar fi trebuit să ridice semne de întrebare la Comigel, ceea ce nu s-a întâmplat.
„După decongelarea cărnii, trebuie să ne întrebăm de ce Comigel nu şi-a dat seama că mirosul şi culoarea cărnii nu erau proprii celei de vită. Orice bucătar poate face diferenţa dintr-o privire între cal şi vită„, a mai adaugat Hamon, precizează sursa citată.
Autorităţile franceze urmează să stabilească dacă şi firma Comigel este implicată într-un fel sau altul în acest circuit.
În total, ar fi intrat în producţie 45 de tone de carne, iar frauda se ridică la peste jumătate de milion de euro, după estimările făcute la Paris.
Concluziile anchetei vin la o zi, după ce Franţa a dat vina pe nişte intermediari din Olanda. Scandalul alimentar a fost discutat într-o reuniune de urgenţă la Bruxelles, în urma căreia, miniştrii agriculturii din UE au decis ca toate ţările europene să efectueze teste ADN la carnea de vită timp de o lună. Campania va fi susţinută financiar în proporţie de 50% de către Comisia Europeană. Restul banilor va fi dat de fiecare stat în parte.
Similare