Scandalul cărnii de cal: ce-i în lasagna, e minciună!

scandalul-carnii-de-vita-care-e-de-cal-time-tv

Citesc deja, de câteva săptămâni pe site-urile de ştiri, diferite articole despre carnea de vita care nu e de cal, care provine din România, dar nu românii au etichetat-o greşit, care a fost cumpărată de o firmă olandeză, care e de fapt din Cipru, care a mai fost acuzată de înşelăciune de acest gen, dar care pledează nevinovată. O întreagă încurcătură în care sunt amestecate mai multe ţări, minciuni, acuzaţii şi speranţa că va pica până la urmă un ţap ispăşitor.

Nu vreau sa fiu acum nici avocat al apărarii, dar nici să învinuiesc, totuşi, nu e aşa că stă în natura umană să aruncăm pisica moartă în ograda altcuiva? Adoptând ridicatul din umeri şi replica „nu noi”, anumite ţări arată cu coada ochiului înspre o ţară săracă din estul Europei, ai cărei locuitori şi-au făcut un renume nu tocmai plăcut pe continent.
E drept, România exportă carne de cal, dar şefii celor două abatoare din Botoşani şi Făgăraş susţin că etichetează mereu, corect, carnea.

Cum era de aşteptat s-a demarat o anchetă amplă pentru a se găsi vinovatul. Jurnaliştii şi-au „ascuţit cuţitele”, şi au pornit şi ei investigaţia lor, în paralel. Fructul muncii lor? Reportaje cu personaje, metafore şi comparaţii, despre abatoarele din România. Nu pot spune că ne adâncesc în noroi prin demersul lor. Poate chiar aruncă un deget spre a ne scoate, pentru că românii vizaţi îşi pot argumenta nevinovăţia.

Pe de altă parte nici românii nu sunt tocmai îngeraşi în ceea ce priveşte afacerile. Se ştie bine la ce idei pot recurge, la nevoie şi aplică chiar şi un principiu, bine înrădăcinat, „Las că merge aşa”. Totuşi în acest caz, tare cred că alţii au îmbrăţişat această lozincă, iar ţara noastră riscă să pice ţap ispăşitor. Ironic, nu?

Carnea de cal se consumă în multe ţări din Europa, dar de asemenea există un ataşament al multora faţă de aceste animale. Pentru mulţi e ca şi cum ar consuma carne de câine sau pisică, oripilant şi scandalos. Să minţi cu privire la mâncare e urât şi nedrept. Am simţit-o pe pielea mea, când mama a gătit o mâncărică de varză minunată şi mi-a zis iniţial că e carne de porc, iar după ce am lins şi castronul, mi-a marturisit mustăcind, că de fapt era carne de căprioară. Nu a fost tocmai plăcut.

Mai bine de vegetarieni, în cazul ăsta. Nu prea au cum să fie păcăliţi. Presupun că în zilele ce urmează, ancheta se va finaliza, săracii cai nu vor mai fi pociţi, iar adevăratul mincinos va ieşi la iveală.

Geanina S.

Citeşte şi:

Social

Arhiva stiri