Happy Valentine’s Day! NOT

Urăsc Ziua Îndrăgostiţilor, versiunea 14 februarie. Pentru că sunt român, iar Valentine’s Day este o sărbătoare importată. Iubesc să iubesc, iubesc Dragobetele, urăsc Valentine’s Day. Nu-i urăsc pe americani, îi respect ca pe orice alt popor, le scriu sărbătorile cu literă mare, dar urăsc să sărbătoresc zilele lor. Am mândria mea, de român, într-o ţară care îşi bagă din ce în ce mai mult picioarele în propriile tradiţii şi valori. Mai rămâne să sărbătorim Ziua Recunoştinţei, să mâncăm curcan în loc de porc, care săracul porc îl vreau oricum înjunghiat şi nu asomat.

Pe comercianţi îi înţeleg, Valentine’s Day e prilej de profit, miroase a bani, pe tinerii în călduri iar îi înţeleg, n-au fost pe la şcoală, n-au învăţat istorie, pentru ei România e o mizerie, iar tot ce vine de peste ocean (Atlantic, adică vasta întindere de ape dintre Europa şi America de Nord) este mană cerească, darul zeilor. Nu îi înteleg în schimb pe cei care au “gândit” poza de mai jos…sau pe cei care o postează mai departe pe diverse reţele de socializare.

valentines day

Foto: Facebook

Cum să compari lipsa unui iubit cu lipsa unei mame sau a unui tată? Cum să te gândeşti la aşa ceva? Cum naiba? Nu ai iubit de Sfântul Valentin? Tragedie! Ce să te mai faci? Gândeşte-te la cei care nu au mamă de Ziua Mamei sau la cei fără tată de Ziua Tatălui. Bun, mă gândesc. Şi nu văd legătura. Cât de frustrat să fii să faci asemenea comparaţie? Cât de disperat după o altă persoană, de sex opus sau de acelaşi sex, să fii? Cât creier trebuie să ai ca să scrii un asemenea text, în limba română, despre o sărbătoare care nu există pentru noi, ca români? Eminescu cred că se răsuceşte în mormânt, Alecsandri şi Goga îşi dau palme ca să-şi revină după ce au citit aşa ceva, de acolo, de unde sunt ei acum, singur Bacovia cred că are un râs amar şi dispreţuitor la vederea textului. Poate nu văd eu ideea ascunsă printre rânduri, poate nu vreau să o văd. Invit pe cine are altă părere să mă contrazică. Sau să mă ajute să înţeleg mai bine mesajul.

Nu ai iubit de Sfântul Valentin? Şi ce dacă. Ce reprezintă pentru tine Sfântul Valentin? Tineretul care scrie cu „j” în loc de „ş”, cu mulţu, frumu, pisi, cratime şi „i”-uri la derută, parcă văd că răspunde: ziua iubirii, ziua îndrăgostiţilor. În ce religie maică? Noi, majoritatea, ne-am născut ortodocşi. În calendarul creştin ortodox român există un Sfânt Valentin, prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 30 iulie. Atât. Newsflash for you, că deja trebuie să începem să vorbim romgleza, pentru Biserica Catolică (cea mai tare cacofonie ever) nu mai există Sfântul Valentin, fiind scos din calendar în 1969 din cauza ambiguităţii datelor referitoare atât la persoana sa, cât şi la faptele care au condus la consacrarea lui ca sfânt. În prezent, pe 14 februarie, catolicii îi amintesc pe Sfinţii Chiril şi Metodie. Atunci ce sărbătorim pe 14 februarie? Nimic. Sau da, îi sărbătorim pe americani şi le umplem buzunarele vânzătorilor. Noi avem Dragobetele, sărbătoarea românească a iubirii. Pe 24 februarie, pentru cei pe care îi interesează.

Iubesc să iubesc, mă bucur că sunt capabil de un asemenea sentiment, sunt recunoscător că există o persoană undeva în lumea asta care îmi provoacă asemenea trăiri şi emoţii, dar refuz să îi cumpăr sau să îi zic ceva de Valentine’s Day. Dacă vreţi să faceţi un cadou sau o declaraţie de dragoste astăzi, faceţi-o pentru că aşa simţiţi, nu pentru că este 14 februarie, Ziua Îndrăgostiţilor la americani. Eu o să sărbătoresc Valentine’s Day când americanii vor spune Bucureşti în loc de Bucharest, Budapesta nu va mai fi capitala României şi noi vom spune Noul York în loc de New York.

Fii român, sărbătoreşte Dragobetele! Fuck Valentine’s Day!

 

Social

Arhiva stiri