Noua propunere pentru timbru de mediu, mai mare pentru masinile diesel

Citeste si Forma finală de calcul a timbrului de mediu perceput la înmatricularea maşinilor, avizată de Guvern în data de 20 februarie 2013

Ministerul Mediului analizeaza posibilitatea ca noul timbru de mediu sa fie diferit pentru masinile cu motor pe benzina fata de cele pe motorina, acestea din urma fiind mai poluante.

taxa-auto-mai-scumpa-pentru-motoarele-disel

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat joi ca exista posibilitatea calcularii in mod diferit a timbrului de mediu care va fi platit pentru masinile cu motoare pe benzina si pentru autovehiculele diesel, considerandu-se ca acestea din urma polueaza mai mult, anunta Mediafax.

„Fata de ceea ce am prezentat pe site-ul Ministerului Mediului ca propunere, in momentul de fata luam in calcul o formula de calcul separata pentru motoarele care utilizeaza benzina fata de cele care utilizeaza motorina”, a declarat Plumb, precizand ulterior ca formula de calcul va ramane aceeasi, dar ar putea fi cuantumuri diferite pentru cele doua tipuri de motoare, „dat fiind faptul ca motoarele diesel au un plus de particule care polueaza”, a spus Rovana Plumb, citata de Mediafax.

Oficialul Ministerului Mediului a precizat ca proiectul timbrului de mediu este „deocamdata in faza finala de analiza” si ca vor fi luate in calcul si opiniile producatorilor si importatorilor, precum si ale altor persoane fizice si juridice care au luat parte la dezbaterea publica.

Conform doleantelor unor producatori de a tripla taxa pentru masinile non Euro, Euro 1 si Euro 2, Rovana Plumb a mentionat ca momentan nu exista nicio modificare fata de propunerea dezbatuta. Daca va fi aprobata, noua formula de calcul prevede o taxa mai mica cu 60-90% fata de actuala formula, dat fiind faptul ca aceste masini au o durata de viata mai mica, deci polueaza mai putin.

Formula de calcul prevazuta in proiect de lege conduce la o crestere in medie de circa 10% a sumei de plata pentru masinile Euro 4 si Euro 3 si o scadere cuprinsa intre 60% si 90% pentru masinile Euro 2, Euro 1 si non-euro.

Taxa va ramane la aproape acelasi nivel pentru masini Euro 5, in timp ce pentru Euro 6, masini hibride si electrice, nu se va plati nimic.

CALCULATOR TAXA  AUTO 2013. Click pentru calcul, actualizat pe 15.03.2013.

calculator-taxa-auto-taxa-de-mediu-taxa-timbru-taxa-anaf-disel-2013

Taxa Timbru de mediu 2013

Sursa: auto.ro

Social

Arhiva stiri