Nemulţumirile Turciei legate de aderarea la Uniunea Europeană

Premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi-a exprimat nemulţumirile legate de procesul de aderare al ţării sale la Uniunea Europeană, în timpul unei întâlniri cu omologul său ceh, Petr Necas, la Praga. Erdogan susţine că ţara sa face deja parte din Europa, cu cei 5 milioane de cetăţeni turci care trăiesc în interiorul Uniunii. În octombrie anul trecut, şeful guvernului de la Ankara avertiza Uniunea Europeană că ar putea pierde candidatura Turciei dacă nu-i acordă „paşaportul de intrare” până în 2023, anul centenarului înfiinţării statului modern turc. A fost prima oară când Ankara a anunţat cât mai este dispusă să aştepte.

turcia-isi-pierde-rabdarea-ue

Stăm la poarta Uniunii Europene de 50 de ani, din 1959, iar în 1963 am început negocierile oficiale. Pentru Turcia, această întârziere a procesului este de neiertat… Suntem convinşi că mai avem multe de făcut, dar cred că multe ţări europene nu îndeplinesc o grămadă de criterii pe care Turcia le îndeplineşte” a declarat premierul turc Tayyip Erdogan.

Turcia, o ţară cu 74 de milioane de locuitori, a început procesul de integrare, oficial, în 2005. Acestea au ajuns din nou în impas, din cauza opoziţiei Franţei şi Germaniei, precum şi din cauza problemelor legate de situaţia din Cipru, o insulă divizată între Ankara şi Atena. La sfârşitul anului trecut, Turcia a acuzat Uniunea de „atitudine intolerantă” într-un raport cu privire la integrarea sa. Până acum Turcia a închis doar unul dintre cele 35 de capitole de aderare. Franţa, Ciprul şi Comisia Europeană au blocat toate capitolele rămase, în afară de 13 dintre ele. Bruxelles-ul a suspendat negocierile din cauza faptului că Turcia nu îndeplineşte standardele comunitare în ceea ce priveşte drepturile omului, libertatea de expresie şi libertatea religioasă.

Social

Arhiva stiri