Chirie vs. rata, romani vs. romani

chiriile-rata-credit ipotecar-time-tv

Chiria: acea suma lunara, care pentru unii reprezinta jumatate din salariu, pe care trebuie sa o platesti pentru ca ai unde sta. Potrivit mediafax.ro, chiriile pe care le platesc bucurestenii, pentru un apartament, sunt in multe cazuri, mai mari decat rata la un credit ipotecar pentru acelasi tip de locuinta, dupa calculele portalului anunturiparticulari.ro.

„In ceea ce priveste inceputul de an pe segmentul inchirierilor din Capitala, piata pare sa ramana paralizata pe aceleasi coordonate ca la finalul anului trecut. Raportul lunar de monitorizare monitorizare imobiliara anunturiparticulari.ro indica variatii de maxim +/- 2% la apartamentele de doua si trei camere, comparativ cu finalul lui 2012”, se mentioneaza in articolul de pe site-ul mediafax.ro.

Nu e vinovat nimeni, direct, ca migram dintr-o parte in alta cu diferite motive: studii, casatorie, serviciu. Totusi, cand iei un salariu de aproape 300 de euro, sa platesti jumatate pe chirie, intr-un apartament in care imparti baia cu inca doua persoane,  nu mi se pare normal. Piata chiriilor e in alta dimensiune, probabil. Se plateste la nivel european, in moneda europeana, desi salariile sunt romanesti. Am auzit argumente de genul: „In Europa exista orase cu chirii mai mari. Spania, Italia si Grecia au chiriile asemenatoare cu ale noastre sau putin mai mari”. Raspunsul meu, si al multor altora, cu siguranta: ” Corect! Dar sa nu uitam ca salariul minim pe economie in aceste tari e 700 de euro. Al nostru nici suma rusinoasa de 200 de euro, nu o atinge…”.

plata-chirie-romania-time-tv

Stai in casa altuia, dormi pe salteaua lui, ii folosesti aragazul, frigiderul si tot asa. Platim, totusi, pentru „luxul” de a trai decent, destul de scump comparativ cu cat castigam lunar in Romania. Pe acelasi sistem functioneaza mai toate serviciile la noi, la scoruri europene pe care bietul leu costeliv de-abia le mai acopera.

De cealalta parte, o rata lunara mai mica decat chiria suna bine, dar de-ar fi asa de usor, ar fi ceva. Bancile sunt „motani batrani” cu pretentii viclene, iar daca nu ai cu ce sa garantezi ca vei plati de-acum, un sfert de secol, pentru patru pereti reci si goi, atunci nici nu-ti poti permite sa te gandesti la aceasta posibilitate. Nu-i bai, stai cu parintii, bunicii, cateii, purceii.

Obisnuiti de pe vremea lui Nea’ Nicu’ sa fie propietari de „colturi” in „cutii de chibrituri” construite la foc automat ca „lagare de destine gri”, romanii inca tanjesc dupa asta, in timp ce majoritatea europenilor traiesc toata viata platind chirie sau reusesc sa cumpere o casa de-abia la pensie, sa ramana copiilor.

La salariile „dolofane” din Romania, nu-ti poti permite sa te gandesti nici macar la un colt de pamant pentru un cort, d-apoi la un apartament. Si da, stiu, ca de asemenea se cumpara masini, mall-urile sunt pline, supermarket-urile la fel, iar vilele „rasar” ca ciupercile dupa ploaie.

Toate, paradoxuri, contraste si oximoroane, intre romani, chirii, salarii, caractere, ce avem, ce putem, ce vrem.

Geanina S.

Citeste si:

Eurovision 2013 şi scufiţa ponosită
Scoala cu “log in” pentru “cobai”

Social

Arhiva stiri