Leul, singura monedă din UE care s-a apreciat în luna ianuarie

1-leu

Leul a început anul de pe poziţie de forţă. În ianuarie, moneda românească a fost printre puţinele monede de pe continent care au crescut faţă de Euro. Mai mult, luna trecută, Leul a fost singura monedă din Uniunea Europeană care s-a apreciat în faţa Euro, după ce în 2012 a deţinut recordul negativ.

Ultimul curs de referinţă publicat de Banca Centrală afişa o cotaţie de 4,3750 lei pentru un euro, însă cea mai bună cotaţie a leului a fost pe 17 ianuarie, când leul s-a apreciat până la 4,3279 lei pentru un euro.

Ianuarie a fost o lună bună pentru moneda noastră, care s-a apreciat cu 1,5% faţă de euro. Motivele? În plan intern, s-a instalat o oarecare stabilitatea politică, iar în plan extern, anunţul făcut de gigantul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României într-unul din indicii băncii.

La aprecierea leului a contribuit şi Congresul american. Criza fiscală din Statele unite a fost depăşită, astfel că investitorii şi-au îndreptat atenţia şi către România.

Tot în ianuarie, leul s-a apreciat considerabil şi faţă de dolarul american, cu 4,22%.

1-euro

La polul opus, moneda care s-a depreciat cel mai mult faţă de Euro în prima lună a anului a fost Lira Sterlină. Moneda britanică a pierdut 5,6% în faţa euro, ca urmare a rezultatelor economice slabe din Regat în ultima perioadă.

Zlotul polonez şi coroana cehă s-au depreciat, de asemenea, destul de mult în faţa euro, în timp ce forintul maghiar a pierdut 0,34%.

Analiştii economici nu sunt însă optimişti în privinţa evoluţiei leului. Cel mai probabil, în primăvară moneda naţională se va poziţiona din nou în jurul valorii de 4,5 lei pentru un euro.

Social

Arhiva stiri