Google, acuzat de rasism in cautarile pe care le afiseaza

Rezultatele afisate de motorul de cautare Google sunt considerate „rasiste”, potrivit unui raport recent facut public. Potrivit documentului, anumite cautari rezultate din Google search afiseaza informatii cu tente rasiste la adresa persoanelor de culoare.

 Google-acuzat-de-rasism-in-cautarile-pe-care-le-afiseaza

Numele asociate persoanelor de culoare care sunt cautate pe motorul Google tind sa afiseze rezultate catre pagini web cu referire la activitati criminale, potrivit unui studiu realizat de Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.

Cautarile pe Google a unor nume precum DeShawn, Darnell sau Jermaine afiseaza, extrem de des, referiri la cazuri de infractiuni comise de catre persoanele de culoare care au la activ dosare criminale.

Profesorul Latanya Sweeny de la Universitatea Harvard sugereaza ca motorul de cautare al Google tinde „sa ofere rezultate cu referire rasista” indreptata catre persoanele de culoare, noteaza The Telegraph.

Studiul a analizat concret ce fel de continut afiseaza Google atunci cand anumite nume sunt cautate. De asemenea, documentul specifica faptul ca a analizat paginile de afisare de pe Google.com si Reuters.com atunci cand au fost cautate anumite nume de persoane.

Profesorul Sweeny, cel care a condus analiza privind acest raport, sustine ca in circa 25 la suta din cazuri cel mai popular motor de cautare asociaza anumite terminatii de nume proprii sau nume de familie, date de obicei persoanelor de culoare, cu nume de criminali sau infractori.

Intr-un punct de vedere solicitat, Google a explicat ca: „Adwords nu face profiluri rasiste atunci cand sunt efectuate cautari. Totodata, Google nu incurajeaza si nu sustine o clasare cat mai buna in online a campaniilor de violenta sau criminalitate, ceea ce inseamna ca motorul de cautare nu sustine atacul impotriva anumitor persoane sau organizatii la nivel mondial. Depinde de fiecare organizatie in parte ce fel de cuvinte cheie alege pentru a-si promova campaniile sau materialele publicitare in mediul online”.

sursa text: Mediafax

Social

Arhiva stiri