Consumul regulat de vitamina C poate dauna sanatatii

Un nou studiu realizat de Institutul Karolinska din Suedia arata ca barbatii care iau regulat vitamina C risca mai mult sa dezvolte pietre la rinichi, relateaza Xinhua.

Consumul-regulat-de-vitamina-C-poate-dauna-sanatatii

Studiul, publicat luni in JAMA Internal Medicine, informeaza ca cei care iau suplimente cu vitamina C (1000 mg/pastila) sunt de doua ori mai susceptibili sa faca pietre la rinichi decat cei care nu iau astfel de suplimente. Riscul creste cu cat cantitatea de suplimente cu vitamina C este mai mare. Cercetatorii atrag atentia totusi ca administrarea regulata de multivitamine nu se asociaza cu riscul de pietre la rinichi. Ei considera ca atat doza, cat si combinatia de nutrienti cu care este ingerata vitamina C sunt importante. Din acest motiv, oamenii de stiinta au remarcat ca nu exista risc crescut de pietre la rinichi in cazul unei diete normale, cu aport de vitamina C din fructe si legume, scrie agerpres.ro.

Cercetarile s-au bazat pe datele stranse de la un numar mare de persoane, care au fost tinute sub observatie in medie 11 ani.

„Dat fiind faptul ca nu se cunosc pe deplin avantajele consumului unor mari doze de vitamina C sub forma de suplimente alimentare, cel mai intelept lucru ar fi sa nu se consume prea multe, mai ales daca persoana respectiva a avut inainte pietre la rinichi”, a declarat seful de cercetari Agneta Akesson, profesor asociat la Institutul Karolinska.

Citeste si Sunt sau nu mai sănătoase alimentele organice decât cele crescute cu pesticide?

Social

Arhiva stiri