Bulgarii au interzis vanzarea de carne de pui injectata cu apa. La noi se vinde in continuare

Guvernul bulgar a interzis vanzarea  de carne de pui injectata cu apa, dupa ce unii dintre producatori au facut excese de aceasta metoda. Discutia naste controverse si in Romania, si asta pentru ca anul trecut am consumat 6 de tone de carne alba, adusa de la sud de Dunare.

carne-de-pui-injectata-cu-apa-carni-de-pui-injectata-cu-apa

Oricum, Federatia din industria alimentara cofirma ca nici noi nu suntem straini de controversata practica, insa autoritatile ne linistesc ca puii de pe piata sunt verificati.

Uniunea Europeana impune un procent maximum de apa de 4,5% in carnea de pui. Insa in Bulgaria cantitatea de apa si sare din carne ajungea sa depaseasca de cinci ori limita admisa. Tocmai de aceea autoritatile din tara vecina au declansat controale de amploare.

Unii producatori bulgari injectau puii cu apa in proportie de pana la 25%. Ce inseamna asta? Practic cei care cumparau un kilogram de pui, plateau de fapt 750 de grame de carne si 250 de ml de apa.

Conform unei hotarari de Guvern, in Bulgaria a fost interzisa vanzarea carnii de pui injectata cu apa. Aceasta hotarare a luat prin surprindere marile lanturi de magazine, dar si pe producatori care au cantitati mari de carne pe stoc.

In urma unei intalniri a producatorilor si retailerilor cu autoritatile, s-a ajuns la un acord: mai primesc un ragaz, pentru fi vandut tot stocul de pui injectati cu apa. Mentionam ca termenul care impunea scoaterea de la vanzare a puilor injectati cu apa, era 20 ianuarie. Pana pe 20 februarie, ar trebui sa se vanda toata carnea de pui, noteaza Vseki Den.

Dezaterea s-a mutat si in Romania. Procesatorul de carne din Oradea sustine ca practica exista si la noi. Drept urmare s-a vazut nevoit sa cumpere carnea din care face mezeluri din Ungaria.

Si la noi lucrurile sunt foarte asemanatoare, dar noi nu le recunoastem. Toti puii nu pot fi atat de rotunzi si frumosi ca acele mere care au toate aceeasi dimensiune, decat daca sunt tratate altfel decat natural„, spune Dragos Frumosu, Federatia din Industria Alimentara.

Reprezentantii crescatorilor de pasari neaga orice acuzatie.

Din totalul de peste 86 de milioane de pui importati de Romania in primele 10 luni ale anului trecut, mai bine de 6 de tone proveneau din Bulgaria.

Sursa

Social

Arhiva stiri