Dușmanul din celălalt, ești TU. EGO-ul nu este personal

La nivel colectiv, mentalitatea „Noi avem dreptate şi ei se înşală” este înrădăcinată deosebit de profund în acele părţi ale lumii în care conflictul dintre două naţiuni, rase, triburi, religii sau ideologii durează de multă vreme, este extrem şi endemic. Ambele părţi ale conflictului se identifică în aceeaşi proporţie cu punctul lor de vedere, cu propria lor „poveste”, cu gândirea, aşadar.
Ambele sunt la fel de incapabile să vadă, în timp, că ar putea exista şi o altă perspectivă, o altă poveste, iar acestea ar putea fi simultan valabile.

Dusmanul_celalat_TU_ EGO_ personal_time_exista_lucrurile_simultan
Aici devine evident faptul că egoul uman, în aspectul său colectiv care ia forma lui „noi” împotriva „lor”, este încă şi mai dement decât „eu”, egoul individual, deşi mecanismul este acelaşi.
Cea mai mare parte a actelor de violenţă pe care oamenii le-au săvârşit unii asupra altora nu este nici de departe reprezentată de lucrarea criminalilor sau a celor tulburaţi mental, ci a cetăţenilor normali, respectabili, aflaţi în slujba egoului colectiv. Am putea chiar merge atât de departe încât să spunem că „normal” înseamnă nebun pe planeta aceasta. Ce se află la rădăcina acestei nebunii? Identificarea completă cu gândul şi emoţia, cu egoul adică.

Dusmanul_celalat_TU_ EGO_ personal_angel_time

Dușmanul din celălat, ești TU. EGO-ul nu este personal

Lăcomia, egoismul, exploatarea, cruzimea şi violenţa sunt încă pretutindeni prezente pe această planetă. Atunci când nu le recunoaşteţi ca fiind manifestări individuale sau colective ale unei disfuncţii subiacente sau ale unei boli a mentalului, cădeţi în greşeala de a le personaliza.
Construiţi o identitate conceptuală în cazul unui individ sau unui grup şi spuneţi: „Aceasta îl reprezintă pe el. Aceasta îi reprezintă pe ei.” Atunci când confundaţi egoul pe care îl percepeţi în ceilalţi cu identitatea lor, propriul vostru ego este cel care foloseşte această percepţie greşită pentru a se consolida pe sine deoarece are dreptate, în consecinţă este superior, şi deoarece reacţionează
prin condamnare, indignare şi adesea furie împotriva celui perceput ca duşman. Toată această atitudine satisface enorm egoul. Ea sporeşte sentimentul de separare între voi şi celălalt, a cărui alteritate a fost amplificată într-o asemenea măsură, încât nici nu mai simţiţi caracterul uman, SPIRITUAL, care ne este comun, nici înrădăcinarea în Viaţa unică pe care o împărtăşiţi cu fiecare fiinţă umană, divinitatea care se regăseşte în toţi.

Dusmanul_celalat_TU_ EGO_ personal_time_exista_lucrurile_simultan
Tiparele egoiste faţă de care reacţionaţi cu cea mai mare vehemenţă atunci când le remarcaţi la ceilalţi şi le luaţi în mod eronat ca fiind identitatea lor tind să fie aceleaşi tipare care se regăsesc şi în voi, dar pe care nu puteţi sau nu vreţi să le detectaţi în voi. În acest sens, aveţi multe de învăţat de la duşmanii voştri. Ce vi se pare cel mai supărător, cel mai deranjant la ei? Egoismul? Lăcomia?
Nevoia de putere şi de control? Lipsa lor de sinceritate, de onestitate, înclinaţia către violenţă sau orice altceva? Tot ceea ce vă trezeşte resentimente şi o reacţie vehementă faţă de altcineva se află şi în voi. Dar nu este altceva decât o formă de ego, şi din acest motiv este complet impersonală. Nu are nimic de a face cu ceea ce este cea persoană, şi nici cu ceea ce sunteţi voi. Doar dacă o percepeţi ca fiind voi înşivă vă va fi ameninţat sentimentul de sine atunci când o veţi descoperi în voi.

Idei principale ECKHART TOLLE.

Social

Arhiva stiri