Mircea Cartarescu a fost nominalizat la Premiul European pentru Literatura

Traducerea in limba olandeza a volumului lui Mircea Cartarescu „Orbitor II, Corpul” se regaseste pe lista lunga a nominalizarilor la Premiul European pentru Literatura din Olanda, se arata pe site-ul oficial al institutiei care acorda distinctiile.

Mircea-Cartarescu-a-fost-nominalizat-la-Premiul-European-pentru-Literatura

Pe aceasta lista se regasesc 20 de titluri, propuse de 13 librarii importante din Olanda. Lista scurta a nominalizarilor va fi anuntata in mai, la Amsterdam, iar castigatorul va fi ales din cei cinci autori ramasi, de un juriu prezidat de Alexander Rinnooy, scrie Mediafax.

Premiile vor fi acordate in septembrie.

Varianta in limba olandeza a volumului „Orbitor II. Corpul” (tradusa de Jan Willem Bos) concureaza cu traduceri ale unor autori precum Martin Amis, Emmanuel Carrère, Julia Franck si Ian McEwan. Premiul European pentru Literatura recunoaste cel mai bun roman al anului, tradus in limba olandeza. Printre cei care au primit aceasta distinctie se numara si Julian Barnes.

Premiul consta in suma de 10.000 de euro pentru autor si de 2.500 de euro pentru traducator.

Premiul European pentru Literatura este o initiativa a centrului cultural SPUI25, Fundatia Olandeza pentru Literatura, saptamanalul De Groene Amsterdammer si Libraria Athenaeum.

Mircea Cartarescu s-a nascut pe 1 iunie 1956, la Bucuresti. A absolvit Facultatea de Limba si Literatura Romana a Universitatii din Bucuresti, in 1980. in prezent, este conferentiar doctor la Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti. Este poet, prozator, eseist, critic literar si publicist. Cartile sale au fost premiate de Academia Romana, Uniunea Scriitorilor din Romania si din Republica Moldova, Asociatia Scriitorilor Profesonisti din Romania (ASPRO), Asociatia Scriitorilor din Bucuresti, Asociatia Editorilor din Romania, precum si de revistele Cuvantul, Ateneu, Flacara, Tomis si Ziarul de Iasi. De asemenea, cartile sale au fost nominalizate in Franta pentru premiile Médicis – Le meilleur livre étranger, Prix Union Latine. Volumul de proza „Nostalgia” a primit, in 2005, premiul „Giuseppe Acerbi”, Castel Goffredo, Italia.

Citeste si Mircea Cărtărescu invitat la Festivalul Internaţional de Poezie

Social

Arhiva stiri