În Capitală, pe un singur loc ar trebui să parcheze 5 maşini, potrivit unor statistici. De lipsa locurilor de parcare profită însă de ani de zile firmele de ridicat maşini înfiinţate de primării.
În funcţie de sectorul de pe raza căruia a fost ridicată maşina şoferii sunt obligaţi să plătească între 350 de lei şi 850 de lei. Cele mai mici taxe sunt în sectorul 1. Fericiți sunt cei din sectorul 2, unde maşinile nu se mai ridică din cauză că firmei Supercom i-a expirat contractul cu primăria. În sectorul 4, sectorul lui Piedone, se ridică, dar se şi blochează roţile autovehiculelor, iar în sectorul 6 tarifele sunt calculate după greutatea maşinilor. Sectorul 5 este însă singurul care nu a înfiinţat firmă de ridicat maşini. Pe lângă taxele percepute de hingherii de maşini, şoferii trebuie să achite amenda dată de Poliţia Rutieră, fiind sancţionaţi şi cu trei puncte de penalizare.

În sectorul 1 ridicarea maşinii s-a ieftinit cu 60%
Din motive electorale, în 2011, firma CFR Transauto SA, cea care se ocupă de ridicarea maşinilor în sectorul 1 al Capitalei, a ieftinit cu 60 de procente tarifele. Astfel, șoferii sunt nevoiți să scoată din buzunar 350 de lei, pentru recuperarea maşinii. Acest tarif este valabil însă numai 24 de ore, cât timp depozitarea este gratuită. După expirarea celor 24 de ore, proprietarii care nu şi-au ridicat maşinile vor plăti pe lângă taxa de ridicare încă 50 de lei pentru fiecare zi în care maşina a stat depozitată. Până în anul 2011, taxa pe care șoferii erau nevoiți să o plătească a fost de 833 de lei, cea mai scumpă din București. Maşinile ridicate de pe raza sectorului 1 sunt depozitate pe strada Mateloţilor nr. 31-43.
Sectorul 2 nu mai are firmă de ridicat mașini
De aproape un an în sectorul 2, maşinile parcate neregulamentar nu se mai ridică, deoarece firmei Supercom SA i-a expirat contractul. Deşi primăria a scos la licitaţie serviciul, din cauza tarifelor mici impuse în caietul de sarcini, nu s-a prezentat nicio firmă.
În sectorul 3 îți poți recupera maşina cu 550 de lei
În sectorul 3 al Capitalei, maşinile sunt ridicate de firma Rosal. Pentru recuperarea lor, şoferii trebuie să mergă pe şoseaua Dudeşti-Pantelimon numerele 2-6, unde sunt obligaţi să achite o taxă de 550 de lei. Firma Rosal îşi desfăşoară activitatea în sectorul în care au fost amenajate cele mai multe locuri de parcare.
În sectorul 4 firma Autosal Expert SRL ridică şi blocheză roţile maşinilor
În sectorul lui Piedone maşinile ridicate de firma Autosal Expert SRL pot fi recuperate de pe Bulevardul Metalurgiei numerele 69-71. Pentru acest lucru şoferii trebuie să plătească 476 lei, taxa de depozitare fiind de 297,5 lei pe zi. Pentru primele 24 de ore de depozitare nu se percepe nimic. Consilierii locali ai sectorului 4 au aprobat un nou regulament, potrivit căruia roţile maşinilor cu masă mai mare de 3,5 tone vor putea fi blocate.
În sectorul 6 şoferii sunt taxați la kg de maşină ridicată
În sectorul 6, cei care se ocupă cu ridicatul mașinilor taxează şoferii la kilogram. Recuperarea unei maşini de 2,5 tone îl costă pe şofer 850 de lei. Acesta plăteşte 260,5 lei pentru ridicarea automobilului, 208,4 lei pentru transport şi tot atât pentru fiecare zi de depozitare. Mai mult, la aceste sume se mai adaugă şi TVA. Pentru maşinile care cântăresc până în 3,5 tone, taxa de recuperare percepută de firma Ilcor Auto Eco SRL este de 1.500 de lei, iar pentru maşinile cu o greutate mai mare taxa este de 5.100 de lei. Pe lângă acestea, pentru fiecare zi de staţionare în depozitul firmei Ilcor Auto Eco SRL, preţul mai creşte cu încă 200, 300 de lei. Pentru recuperarea maşinilor şoferii trebuie să meargă pe strada Drumul Mănăstirea Văratec nr. 14-16.
Similare