Motivul pentru care este bine sa fii fidel. Vezi ce au descoperit cercetatorii

Cuplurile in care partenerii sunt credinciosi unul altuia, au cu 25% mai multe sanse sa devina parinti spre deosebire de cei care calca stramb, potrivit unor studii.

Motivul-pentru-care-este-bine-sa-fii-fidel

Desi monogamia este relativ rara printre mamifere, un studiu facut in Argentina a scos la iveala cat de important este sa fii fidel.

Spuneti-i dragoste, spuneti-i prietenie, spuneti-i mariaj, exista ceva in natura noastra care conduce la crearea unor legaturi emotionale de durata„, explica profesorul Eduardo Fernandez-Duque initatorul studiului.

Fernandez si echipa lui de cercetatori au urmarit timp de 16 ani comportamentul unor maimute-bufnita din regiunea argentiniana Chaco. Maimutele-bufnita sunt considerate specii monogame, insa oamenii de stiinta au descoperit ca atunci cand unul dintre parteneri este inlocuit, cuplul respectiv va avea mai putini nou-nascuti decat perechile care raman fidele, scrie doctorulzilei.ro.

Se pare ca diferenta dintre rata natalitatii poate fi afectata de perioada pierduta cu acomodarea cu noul partener.

Eduardo Fernandez-Duque profesor la Universitatea Pennsylvania spune ca relatiile monogame au jucat un rol important in evolutia umana si au dus la perpetuarea speciei.

Profesorul si echipa sa au monitorizat 18 grupuri de maimute bufnita din regiunea Chaco, Argentina, observandu-le comportamentul, schimbarea perechilor si rata natalitatii timp de 16 ani. In cadrul grupurilor monogame alcatuite din mascul adult, femela adulta si descendenti, puii parasesc gupul in jurul varstei de 3-4 ani.

Oamenii de stiinta au observat insa ca exista cazuri in care un mascul singur ataca masculul dintr-o pereche luandu-i locul. Aceste evenimente destul de des intalnite afecteaza fertilitatea.

Maimutele-bufnita care au un singur partener nasc cu 25% mai multi urmasi intr-o decada, decat cele care au doi sau ai multi parteneri.

Ceea ce incercam sa demonstram e ca daca reusesti sa ai un singur partener faci mai multi copii decat daca esti fortat sa-ti schimbi partenerul„, adauga profesorul.

De asemenea, scaderea fertilitatii poate aparea si din cauza unei intarzieri a reproducerii femelei, deoarece maimutele-bufnita concep doar intre lunile martie si mai, iar inainte de a concepe trebuie sa se obisnuiasca cu noua pereche.

Social

Arhiva stiri