UPDATE în cazul tablourilor furate din Olanda: cine sunt cei trei suspecţi români, ce legătură are Botezatu

Cei trei suspecţi în cazul tablourilor de sute de milioane de euro furate de la Roterdam sunt Mihai Bitu, Radu Dogaru şi Eugen Darie. Şi-au făcut o faimă în localitatea Măcin, unde au fost implicaţi în mai multe scandaluri. Au plecat în Olanda de aproximativ un an de zile pentru a-şi face un viitor. De altfel, despre ei familiile ştiau că şi-au găsit de lucru în Olanda şi că duc o viaţă onestă. Unul dintre ei a mai fost condamnat în Franţa, însă acum jură că este curat ca lacrima. Toţi au facut însă greşeli copilăreşti, pe care anchetatorii le-au transformat în dovezi.

Cei trei presupuşi hoţi rămân după gratii, dar tablourile parcă au intrat în pământ. Anchetatorii sunt siguri de un lucru: două dintre pânzele furate, semnate Matisse, au fost văzute chiar în Bucureşti, de un evaluator şi o expertă. Unul dintre suspecţi a fost interceptat în timp ce spunea: „mai bine nu le-am fi luat, era mai bine să le ardem”. Anchetatorii nu pot dovedi, încă, dacă tablourile au fost sau nu arse, dar au indicii că unul dintre potenţialii cumpărători este din Iaşi.

În faţa judecătorilor, unul dintre suspecţi a recunoscut că a fost de mai multe ori în muzeul din Rotterdam, mai ales că telefonul său a fost localizat în zonă, chiar în momentul furtului. Alt suspect a fost „turnat” la DIICOT de fosta prietenă, care a afirmat că a văzut pe telefonul acestuia poze cu două dintre tablourile furate. Confruntaţi cu dovezile, suspecţii nu au fost foarte convingători.

Catalin Botezatu

Cătălin Botezatu a fost şi el audiat la DIICOT în cazul tablourilor furate de la Roterdam. Petre Kondrat, unul dintre asistenţii săi, a mers cu două picturi Matisse la un evaluator din Bucureşti. Acesta şi-a dat seama că sunt originale şi a refuzat să le cumpere. Designerul susţine că nu ştia nimic de afacere şi a declarat pentru România TV că nu are nicio implicare în acest dosar. Foarte activ pe reţelele de socializare online, Petre Kondrat, ultimul personaj apărut în acest dosar uluitor, manechin pentru Cătălin Botezatu, a dus o viaţă agitată. A vizitat lumea, a cunoscut celebrităţi, a câştigat mai multe competiţii internaţionale de caiac canoe şi este în prezent asistent manager la firma care vinde pe internet hainele lui Botezatu.

Petre Kondrat 2

Cele şapte tablouri furate din Muzeul Kunsthal aparţin Fundaţiei Triton din Olanda, care, la rândul ei, are în spate o familie de magnaţi din industria transportului maritim, familia Cordia. Scopul familiei este ca accesul publicului la artă să fie cât mai larg, motiv pentru care tablourile au circulat în foarte multe muzee, din Japonia până în Madrid sau Haga. Expoziţia din Muzeul Kunsthal, din care au fost furate tablourile „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” şi „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait” de Meyer de Haan şi „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud era deschisă în perioada 16 octombrie 2012– 20 ianuarie 2013.

Social

Arhiva stiri