Petiţia CNA-ului sau trezirea mai-marilor adormiţi

CNA-time-tv

Bună dimineaţa CNA! Aparent membrilor instituţiei „li s-a umplut paharul”. Eu aş zice mai degrabă, halba, că a durat ceva timp ca să se umple. Consiliul Naţional al Audiovizualului a lansat, online, petiţia „Interesul public mai presus de gustul publicului”. Personal, cred că se putea opta pentru o formulare mai fericită, dar probabil că furia celor de la CNA era atât de mare, încat şi-au izbit, efectiv, degetele de tastatură şi-a ieşit marele titlu, „plin de sevă”. Şi ţelul e unul de-a dreptul „nobil” şi „elaborat”. Astfel, potrivit reprezentanţilor instituţiei, „Scopul petiţiei este de a evalua necesitatea îmbunătăţirii unor prevederi ale legislaţiei audiovizualului pentru o definire mai clară a noţiunii de interes public în programele de televiziune şi de radio”.

CNA se vrea a fi un „sfat al bătrânilor”, înţelepţi, evoluaţi şi toleranţi, care monitorizează „gura satului”. Ei văd, aud, dar nu reacţionează decât când arde. Unde era sa fie acest „for al virtuţii”, luminat de „flacăra dreptăţii”, şi pot continua, pe care mulţi dintre noi îl considerau dispărut de pe meleagurile româneşti.

Ei bine, „mai marele consiliu”, ai căror membri hibernează de ceva ani, s-a trezit acum să pună piciorul în prag şi să arunce publicului responsabilităţi. Public care de altfel, în majoritatea lui mediocră, alege bineînţeles să se uite la Acces Direct, Wow Bizz, CanCan TV şi restul „emisiunilor” care tratează, „uman” şi „drept” viaţa mondenă a României. Da, frumoasa Românie, bogată, saracă, batrână, bolnava şi needucată are viaţă mondenă. Poate din acest motiv, cel mai citit ziar din ţară este Libertatea, care după cum bine ştiţi, e „plin ochi” de actualitate, informaţii şi cultură pură.

audiovizual-time-tv

„Am văzut înmormântări în direct, momente înselătoare în emisiunile de divertisment, în dezbateri politice sau pe teme sportive. De la an la an spaţiul audiovizual românesc devine din ce în ce mai viciat”, remarcă reprezentanţii CNA, îngrijoraţi. În „ţara lui Papură Vodă” totul e permis, avem viaţă mondenă, domnle’, nu trebuie să se vadă asta în stil românesc? Televiziunile nu trebuie să câstige şi ele un ban cinstit şi să propage „valori” viitorului ţării?

Sătui, de ani deja, cei care nu au căzut în „plasa audiovizualului” au aşteptat de ceva vreme o reacţie fermă din partea Consiliului, în afară de câte o amendă din cand în cand, şi-atat. Mai bine mai tarziu decât niciodată. Rămâne de văzut ce vrea poporul, care are un computer, internet, acces la această informaţie sau chef.

Geanina S.

Social

Arhiva stiri