Aspirina consumata in mod excesiv ar putea duce la orbire

Persoanele care au probleme cardiace sau care consuma aspirina in mod regulat si pe o perioada mai lunga de timp pot fi predispuse la orbire, arata un studiu publicat in revista JAMA Internal Medicine.

Folosirea-aspirinei-in-mod-excesiv-ar-putea-duce-la-orbire

Studiul la care au participat 2.389 de persoane a demonstrat ca folosirea in exces a aspirinei poate produce leziuni la nivelul retinei, ajungandu-se ca in cele din urma pacientul sa dezvolte o forma de orbire.

Alti factori de risc care duc la orbirea partiala sau temporara se afla varsta, fumatul si ereditatea. In ceea ce priveste aspirina, cercetatorii sustin ca aceasta poate promova hemoragii interne si de aceea considera ca „ar trebui luata in calcul si varianta ca aspirina poate determina afectarea vederii”, scrie Mediafax.

La finalul studiului, care a durat 15 ani, oamenii de stiinta au constatat ca 9,3% dintre participantii care au luat aspirina cel putin o data pe saptamana au dezvoltat degenerare maculara (AMD), comparativ cu numai 3,7% dintre pacientii carora nu le-a fost administrat acest medicament. Masuratorile au fost facute la intervale de cinci, 10 si 15 ani.

Cu toate acestea, specialistii spun ca dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a limita consumul de aspirina, in conditiile in care s-a dovedit ca prin administrarea medicamentului in doze moderate poate fi redus riscul de atac cerebral sau infarct la pacientii cu afectiuni cardiovasculare. Mai mult, studiile au aratat ca folosirea aspirinei ar putea preveni cancerul.

Pentru pacientii cu afectiuni cardiovasculare, riscurile la care se supun in cazul opririi tratamentului cu aspirina sau evitarea prescrierii acesteia sunt mai mari decat in cazul celor care dezvolta AMD. Astfel, pacientii care iau aspirina pentru ca le-a fost prescrisa de medic nu ar trebui sa renunte la tratament fara consultarea acestuia„, spune profesorul Jie Jin Wang, de la Universitatea Sydney, care a realizat studiul.

Social

Arhiva stiri