Cum iti deblochezi iPhone-ul. Totul despre GEVEY SIM, NEVERLOCK si JAILBREAK

Pasi deblocare iPhone!

Intrucat, foarte multa lume isi achizitioneaza  iPhone , multe sunt la mana a doua, acestea de cele mai multe ori sunt blocate pe alte retele sau codate pe alte tari. M-am decis sa va ofer cateva informatii de baza.

iPhone-4-iPhone-5-unlock-neverlock-deblocat-decodat-codat-givey-sim-jailbracke-deblocare-iphone

Ce trebuie sa faci cand iti achizitionezi un iPhone blocat pe alta retea? Evident trebuie sa-l deblochezi. Mai jos o sa va explic ce variante aveti, cum se face acest lucru, cat costa si ce inseamna mai exact.

Ce inseamna termenul „neverlocked”?

Neverlocked este termenul folosit pentru un iPhone decodat din fabrica, adica nu a fost blocat vreodata pe reteaua vreunui operator de telefonie mobila si acest lucu se va simti in pret pe piata libera.

Deasemnea telefonul poate ajunge „locked” reinstalanduse softul, dar pretul deblocari este pe masura. Ca exemplu un iPhone neverlocked este cu 20-30% mai scump in comparatie cu un iPhone blocat sau cu „givay sim”.

Cat costa deblocarea unui iPhone ?

Deblocare iPhone-ului costa aproximativ 100 de euro dar poate ajunge si la 180. Oficial, la operatori de telefonie mobila, deblocarea telefonului costa intre 150-180 de euro, depinde de operator. De exemplu la Vodafone deblocarea costa 180 euro.

A doua varianta sunt operatori liberi GSM unde pretul variaza intre 100 si 150 de euro. Cand spun operatori liberi ma refer la service-uri GSM mai mari.

Ce inseamna termenul „gevey sim”?

Cartela Gevey Sim este o alternativa ieftina de decodare. Consta intr-o cartela care se aseaza intre Cartela Sim a dumneavoastra si telefon.

Gevey sim-ul iti permite deblocarea terminalului iPhone, pentru a putea fi folosit si pe alte retele de telefonie decat cea pe care este blocat. Atentie insa, sunt mai multe tipuri de astfel de sim-uri care fie sunt originale sau fie nu sunt, unele pot debloca doar anumite versiuni de IOS (IOS – sistemul de operare IPhone) ale idevice-ului. Un mare dezavantaj al givey-sim-ului este ca se blocheaza din cand in cand, apar erori, nu recunoaste sim-ul, merge greu, nu are semnal etc. Dar sunt si cazuri in care telefonul functioneaza normal.

iPhone-4-iPhone-5-gevey-sim

Cat costa decodarea cu gevey sim ?

Pretul variaza intre 100-150 ron. Unde se face decodare gevay-sim? De obicei decodare givey-sim se face la operatori GSM mai mici (de cartier).

Ce inseamna jailbreak?

Procesul de jailbreak presupune folosirea unor programele cu ajutorul carora soft-ul telefonului este spart permitand astfel instalarea oricaror aplicatii, iar in plus permite si customizarea telefonului, in ce mod doriti.

Jailbreak este numele generic dat unui cumul de procese reversibile prin care se permite rularea unui cod extern pe un iPhone, iPod Touch sau iPad. Pe intelesul tuturor Jailbreak este un programel (care cuprinde mai multe alte programe) ce reuseste sa treaca de interdictiile puse de sistemul de operare IOS si permite rularea altor programe, nu doar a celor permise de Apple. Tot prin intermediul jailbreak-ului se permite un nivel foarte mare de personalizare a aparatului care altfel nu este permis (programe de tip android adaptate la IOS) sau programe care trebuiesc platite ( instalarea de teme, editare a sunetelor de sistem, teme pentru aplicatii etc care in acest caz devin gratis).

Jailbreak-ul nu trebuie confundat cu deblocarea SIM ( unlocking sau gevey sim) – proces prin care telefonul accepta orice SIM din orice retea – sau cu activarea ( hacktivation) – activarea SIM- ului in retea, ca in momentul activarii unei noi cartele. Aceste procese sunt complet separate chiar daca ultimele doua necesita ca telefonul sa fi fost jailbroken in prealabil.

Cum pot face Jailbreak?

Exista o multime de programe pentru a face acest lucru, in functie de ce model de aparat aveti si ce versiune de iOS este instalata pe el. Programele care au dat cele mai bune rezultate sunt cele scoase in mod oficial de Dev Team avand cele mai elegante si usor de folosit solutii. In plus ei exploateaza vulnerabilitati adanci, direct din hardware unele, in asa fel incat nu se pot “astupa” cu un patch usor de la Apple.

Beneficii

Beneficiile sunt evidente. In primul rand jailbreak-ul este necesar pentru a debloca telefonul din retea (pentru cei ce vor sa foloseasca iPhone-ul in mai multe retele sau pentru cei care doresc sa-l vanda).

In al doilea rand prin Cydia – program ce se instaleaza odata cu jailbreak-ul – puteti instala multe aplicatii sau teme care nu au fost aprobate de Apple si pe care altfel nu le-ati putea folosi. In acelasi timp aceste aplicatii nu sunt 100% valabile, deci pot cauza diferite erori (informati-va in prealabil pe internet despre fiecare aplicatie ce urmeaza a fi instalata).

Dezavantaje

Cum am spus procesul este complet reversibil printr-un simplu restore din iTunes. Singurele dezavantaje reale pot aparea in momentul in care faceti jailbreak-ul, procesul in sine blocandu-se uneori, iar dumneavoastra sunteti nevoit sa-l reluati sau sa faceti restore spre programul IOS initial.

De asemenea Cydia, programul mentionat anterior, merge greu, iar fara o conexiune wifi nu va functiona aproape deloc.

Este in afara legii?

NU! Au existat incercari in State ca acest proces sa fie scos in afara legii, dar curtea de judecata a dat verdictul ca procesul este perfect legal atat timp cat nu foloseste cod aflat in proprietatea cuiva.

Afecteaza garantia oferita de Apple?

Toate sursele oficiale vor spune ca da, realitatea este in schimb alta. Cum procesul este perfect reversibil cu un simplu Restore nu se poate sti daca dispozitivul a fost sau nu jailbreak-uit anterior. Deci, garantia oferita de Apple nu este afectata.

Echipa TimeTV nu recomanda folosirea dispozitivelor GIVEY SIM si JAILBREAK, pentru o mai buna functionare a dispozitivului si pentru respectarea legilor impuse de producatorii  si retelele de telefonie mobila.

Social

Arhiva stiri