Exista viata in Univers?

Exista viata in Univers ?

Astronomii au venit cu o nouă teorie surprinzătoare: în galaxia noastră sunt aproximativ 17 miliarde de planete de dimensiunea Pământului. Ei nu ştiu câte dintre aceste lumi se află în zone Goldilocks, dar implicaţiile acestei descoperiri sunt extraordinare.

exista-viata-in-univers
„Cursa pentru descoperirea unui frate geamăn al Pământului se încinge”, pretind unii oameni de ştiinţă.

Concret, dacă în galaxia noastră se află 17 miliarde de lumi de mărimea Pământului, este de uşor de înţeles că exista destula viata in Univers.

Îndrumată de Francois Fressin de la centrul pentru astrofizică Harvard-Smithsonian, echipa a folosit date recente transmise de Kepler, telescopul NASA, pentru a descoperi că una din şase stele este orbitată de „o planetă cu o dimensiune de 0,8 – 1,25 din cea a Pământului şi o orbită de 85 de zile sau mai puţin”.

Bineînţeles, înainte de a începe presupunerile matematice cu privire la viaţa extraterestră, haideţi să răspundem la o întrebare fundamentală: de ce sunt planetele de dimensiunea Pământului aşa de importante? Este simplu: Pământul este singura planetă locuibilă pe care o cunoaştem. Oamenii de ştiinţă presupun că, având parte de aceleaşi condiţii – timpul orbitei, distanţa faţă de Soare, gravitaţia şi compoziţia – viaţa va apărea şi în alte sisteme stelare, la fel cum a apărut pe Pământ. Simplificând (dar încă neştiind cauza acestei premise), planete ca Marte nu erau suficient de mari, iar planete ca Venus erau prea apropiate de stea ca viaţa pe acestea să apară.

Totusi să fim precauţi şi să presupunem că doar 1% din acele planete se află în zona Goldilocks a sistemului lor stelar. Astfel, există 170 de milioane de lumi de dimensiunea Pământului care ar putea întreţine un fel de viaţă.

Să continuăm tot sceptici. Să presupunem că viaţa s-a dezvoltat doar pe 1% dintre acele planete. În acest mod, formele de viaţă mişună pe 1.700.000 lumi.

Este foarte posibil ca aceste lumi să găzduiască o varietate de organisme dar, continuând să fim pesimişti, să presupunem că doar pe 1% din acele planete de dimensiunea Pământului s-au dezvoltat animale complexe. Ajungem, astfel, la 17.000 de Pământuri paralele pline de maimuţe cu trei capete sau alte fiinţe de felul acesta.

În final, să presupunem că pe 1% din acele planete animalele au evoluat atât de mult încât să dezvolte o civilizaţie asemănătoare cu a noastră. Există 170 de astfel de lumi, oameni buni. Iar 170 este un număr incredibil, cel puţin pentru mine.

viata-in-univers

Viata în Univers

Însă, dacă nici aceste presupuneri nu sunt de ajuns pentru tine, uită-te la numărul de galaxii din Univers. Cea mai recentă simulare pe calculator a arătat că există 500 de miliarde de galaxii în Univers. Cu siguranţă, nu toate galaxiile au acelaşi număr de stele, dar, deoarece unele dintre ele sunt mai mari decât a noastră, iar altele sunt mai mici decât a noastră, să presupunem că totul se potriveşte. Dar aşteaptă! Haideţi să fim şi mai pesimişti şi să zicem să există numai 400 de miliarde de galaxii. Iar fiecare dintre acestea conţine 170 de lumi civilizate.

Astfel, există 79.900 miliarde de planete populate de fiinţe care au pus bazele unor civilizaţii asemănătoare cu a noastră.
Universul este un loc extrem de mare. Atât de mare încât s-ar putea ca noi să nu ne întâlnim vreodată cu o altă civilizaţie. Dar acesta este un detaliu nesemnificativ. Chiar dacă suntem precauţi, chiar dacă vom continua să micşorăm numărul galaxiilor existente, chiar dacă ne gândim la procente mult mai mici, chiar dacă presupunem că unele civilizaţii ar fi putut fi distruse de asteroizi, de războaie sau de alt dezastru – chiar dacă presupunem că, din 79.900 de civilizaţii, doar 1% au supravieţuit şi au prosperat, atunci 799 de miliarde de astfel de civilizaţii există în Univers.
Din punctul tău de vedere, încă suntem prea optimişti? Distruge 99% dintre acele lumi cu lasere de tip Steaua Morţii. Totuşi, vor rămâne 7,99 de miliarde de civilizaţii.

Contactul

Să mergem un pas mai în faţă şi să analizăm şansele de a întâlni una dintre aceste civilizaţii. Să presupunem că doar 1% din acele lumi au descoperit tehnica de a călători cu viteze mai mari decât cea a luminii (nu este doar o posibilitate nebunească!) Rămân 79,9 de milioane de civilizaţii cu nave Entreprise.

contact-cu-extraterestri

Toate aceste lucruri se bazează pe presupunerea că numai planetele asemănătoare cu a noastră pot întreţine viaţă. De fapt, noi nu ştim sigur dacă este cazul, dacă viaţa ar putea apărea şi pe planete complet diferite de a noastră.

Dar, ţinând cont de ceea ce ştim, ştiind cum viaţa pare să prospere în cele mai ostile medii şi analizând aceste scenarii negative, nu există altă concluzie decât: Noi suntem doar unii din mulţi alţii. Şi deşi toate aceste cifre ne dau dureri de cap, e vorba totuşi de veşti bune. Nu suntem singuri!

Nu am nicio îndoială. Întâlnirea este inevitabilă. Noi doar trebuie să supravieţuim suficient de mult timp. Dar vom ajunge acolo.

 

Sursa

 

Social

Arhiva stiri