Cum se formeaza Aurora Boreala (intre legenda si stiinta) – VIDEO

aurora-boreala-luminile-nordului-finlanda-lapland-vulpe-timetv

Aurora Boreala sau Luminile Nordului, este un fenomen optic ce consta intr-o stralucire intensa observata pe cerul nocturn in regiunile din proximitatea zonelor polare.

Cand apare in emisfera nordica, fenomenul e cunoscut sub numele de Aurora Boreala, termen folosit initial de Galileo Galilei, cu referire la zeita romana a zorilor, Aurora, si la titanul care reprezenta vanturile, Boreas.

O legenda finalandeza veche, spune ca Vulpea (The Fox) alearga traversand Arcticul, iar cand aluneca si cade, lumineaza cerul cu lumini/scantei ce se ridica din coada ei in timp ce atinge zapada.

aurora-boreala-luminile-nordului-finlanda-lapland-vulpe-timetv

Explicatia stiintifica a fenomenului spune ca

vanturile solare trimit particule incarcate spre Pamant, iar cand acestea ating atmosfera produc energii ce apar sub forma de lumini.”

Aurora Boreala apare aproximativ 200 de noapti pe an in Finnish Lapland (regiunea cea mai mare si mai nordica a Finlandei). Cu cat ajung mai aproape de Nordul regiunii, cu atat mai mari sunt sansele sa le poti identifica/vedea.

Saariselka, Kilpisjarvi si Inari, impreuna cu restul tinuturilor din nordul regiunii Lapland, sunt localitati recomandate din Finlanda pentru a fi vizitate, de cautatorii Luminii Nordului.

In Helsinki si mai in Sudul Finlandei, Aurora Boreala poate fi vazuta abia in 20 de nopti pe an, si acest lucru se intampla in afara luminilor orasului si doar daca ai noroc sa fii treaz la acea ora si in locul potrivit.

aurora-boreala-luminile-nordului-finlanda-lapland-vulpe-timetv

Iglu de sticla

Ca sa poti vedea Luminile Nordului este nevoie sa fie suficient de intuneric si un cer senin. Aceste conditii sunt cel mai des intalnite in toamnele tarzii, in ierni si la inceputurile de primavara, aproximativ din Septembrie pana in Martie.

Cele mai favorabile ore in care apare Aurora Boreala sunt intre orele 23.00 si 01.00. Luminile Nordului pot fi vazute pentru 20 de secunde sau daca ai noroc fenomenul poate dura ore intregi.

Ajunsi in ziua de azi la o tehnologie avansata si cu echipamente foarte bine puse la punct, totusi specialistii nu pot spune cu exactitate daca si cand Luminile Nordului apar, locul din care vor putea fi vizibile si cu atat mai putin cat vor dura.

aurora-boreala-luminile-nordului-finlanda-lapland-vulpe-timetv

Aurora Boreala este un fenomen ce nu poate fi „impachetat si vandut” ceea ce face ca fiecare aparitie vizibila sa fie un fenomen special pentru fiecare persoana in parte.

Soarele si Pamantul sunt cei doi actorii principali ai show-ului, iar fiecare reprezentatie este  unica.

Daca ar fi sa citam o expresie veche finlandeza legata de Aurora Boreala sau Luminile Nordului am traduce asa:

Vulpea alearga pe cai misterioase!

Social

Arhiva stiri