Transalpina Ski Resort – proiect, traseu, cazare si recenzie VIDEO/FOTO

Transalpina Ski Resort – un proiect ambitios de durata

transalpina-ski-resort-domeniu-skiabil-schiabil-snowboard-schi-modern-telegondola-timetv

In septembrie 2011 a inceput constructia noului domeniu schiabil Transalpina Ski Resort, ce se doreste a fi unul dintre cele mai mari si frumoase din tara. Proiectul prevede peste 80 de kilometri de partii ce ajung pana la 2100 metri altitudine, majoritatea fiind situate in goluri alpine.

In martie 2012 a fost inaugurata prima partie de ski, Partia de Ski Mioarele, iar in 22 decembrie 2012 s-a deschis oficial domeniul Transalpina Ski Resort.

Cele 7 partii moderne, cu punct de pornire de la circa 2.000 de metri, se afla langa Lacul Vidra, intre muntii Lotru, Cindrel si Parang.

Partiile de schi au o lungime totala de 9 kilometri, sunt prevazute cu sistem de inzapezire si instalatii de transport pe cablu (telescaun – 1800 metri, teleschi – 733 metri si o telegondola de 3 kilometri cu statie intermediara).

Accesul la instalatiile pe cablu (telegongola, teleschi si telescaun) este gratuit pana la 31 ianuarie 2013.

Dintr-o informatie de ultima ora aflam ca accesul gratuit la instaltiile de cablu va fi pana pe data de 13 ianuarie, din cauza presiunilor venite din partea concurentei si nu pana la finalul lunii cum doreau administratorii.

Pe timpul iernii la Vidra se poate ajunge la ski dinspre Valea Oltului pe DN7A (Brezoi – Malaia – Voineasa – Vidra- Obarsia Lotrului).

Portiunile din Transalpina: Obarsia Lotrului – Ranca si Obarsia Lotrului Lacul Oasa nu sunt deszapezite. Asadar de la Sebes nu se poate ajunge la Transalpina Ski Resort pe traseul rutier al Transalpinei (Sebes – Sugag – Lacul Tau – Lacul Oasa – Pasul Tartarau – Obarsia Lotrului – Vidra).

In conditii de vreme nu foarte rea se poate ajunge si dinspre Petrosani, dar inainte de a aborda aceasta ruta este recomandat sa sunati la CNADNR pentru a afla daca drumul este deszapezit.

De la Sibiu la Transalpina Ski Resort (Voineasa Vidra Transalpina), sunt 140 kilometri (3 ore), iar de la Valcea la partie 110 kilometri (2.5 ore). Intre Brezoi si Transalpina Ski Resort drumul este asfaltat si bun in mare parte, mai putin portiunea dintre Voineasa si Lacul Vidra (24 kilometri ) unde asfaltul mai are denivelari si gropi mici pe alocuri.

Pentru portiunea de drum Obarsia Lotrului – Petrosani este recomandat sa aveti la dumneavoastra lanturi pentru masina si neaparat cauciucuri de iarna.

Conform informatiilor noastre exista si un autocar Amal Tour care vine din Valcea spre Domeniul Schiabil Transalpina Ski Resort sambata si duminica. Plecarea este la ora 07.00 din Autogara Dacos, iar intoarcerea este la ora 16. Costul unui transport dus-intors este de 40 lei.

Locuri de cazare deocamdata nu sunt in apropierea partiei. Puteti gasi cazare la pensiunile dintre Voineasa si Brezoi si la putinele pensiuni de la Obarsia Lotrului, care sunt si cele mai apropiate de partie.

La baza partiei exista un centru de inchiriere echipament sporturi de iarna (schiuri si clapari, placi de snowboard si bootsi, si saniute), dar este preferabil sa aveti echipament personal deoarece sunt putine (cel putin pentru perioada de weekend si acum cand urcarile sunt gratis) si calitatea lor nu este foarte buna.

Preturile de inchiriere sunt : schiuri cu bete si clapari la  40 de lei pe zi, placa de snowboard si bootsii la 50 de lei pe zi, doar placa de snowboard la 35 de lei pe zi iar o sanie costa doar 20 de lei pe zi.

Accesul la instalatiile pe cablu  (telegondola, telescaun, teleschi) este permis la Transalpina Ski Resort de marti pana duminica intre orele 9-16, ziua de luni este rezervata reviziilor tehnice ale instalatiilor de transport.

Pe data de 19 ianuarie 2013 la Transalpina Ski Resort se va organiza TRANSALPINA PARTY. Un concurs de ski pentru copii cu varsta maxima 18 ani. Concursul va fi structurat pe 6 categorii de varsta fete/baieti. Muzica cu DJ pe partie pana la orele 16:30. Concert cu formatia Desperado, focuri de artifici,  cupe, medalii si premii surpriza. Inscrierile se vor face la telefon: 0743 801 830.

Transalpina Ski Resort are un site bine lucrat pe care mai puteti gasi camere web online pentru a putea vedea starea partiilor, grosimea stratului de zapada, actualizat, ultima zapada ce instalatii de transport functioneaza, fotografii, harta, trasee si multe alte informatii folositoare. La fel cum gasiti informatii si pe contul de Facebook al Statiunii Voineasa.

Transalpina Ski Resort – recenzie

O parte din echipa TimeTV.ro a fost prezenta pentru 3 zile (4,5,6 ianuarie 2013) in noua statiunea montana de langa impresionantul Lac Vidra.

Drumul de la iesirea din Bucuresti, pe autostrada Bucuresti-Pitesti, si pana in Voineasa (locul in care am gasit cu noroc cazare cu o seara inainte), circuland la limita legii a fost aproximativ 4 ore. Cazarea in statiunea Voineasa variaza de la 60 lei pana la 150 de lei pe noapte, de la pensiune la hotel, sau se poate inchiria cabana cu 2 dormitoare si un living la 200 lei pe noapte.

Cand vine vorba de a lua cina in oras/statiune este de preferat sa aveti mancare de acasa, sa va pregatiti bine pentru ca sunt prea putine locuri in care puteti servi ceva (sau in care sunteti primiti!). Zona de cazare Voineasa este in primul rand „linistitoare prin linistea ei„, frumoasa prin „natura ei” si pe langa aerul rece de munte poti auzi chiar si susurul raului Voinesita.

ski-resort-transalpina-voineasa-vidra-obarsia-lotrului-schi-snowboard-romania-oltenia-timetv

De la Voineasa la Transalpina Ski Resort sunt aproximativ 30 de kilometri pe un drum cu denivelari si pe alocuri cu gropi, in serpentine si cu un peisaj mirific printre paduri de brazi (mai ales in sezonul acesta plini cu zapada). La baza partiei putem gasi o parcare „in tunel” (intr-un spatiu inchis) aproximativ 320 de locuri, o mica parcare exterioara ingradita dar neamenajata si binenteles (in zilele acestea cu accesul gratuit la instalatiile de cablu) parcarea pe marginea drumului.

La baza partiei, exista un centru de inchiriat echipament sportiv de munte de la echipament de schi, la echipament de snowboard si chiar sanii, dar nu sunt foarte multe si nici nu sunt echipamente de buna calitate. Exista la baza partiei o terasa/chiosc unde poti servi cateva bauturi si sandwich-uri calde, dar si racoritoare.

Instalatiile de transport sunt: o telegondola cu oprire intermediara (si singura oprire in perioada 4-6 ianuarie 2013, sper ca din cauza cetii si a partiei inghetate), un telescaun (care a fost oprit/nefunctional in aceasta perioada) si 2 instalatii de teleschi (doar una functionala).

Partiile s-au prezentat in conditii acceptabile (avand in vedere ca aveau portiuni cu gheata si pe alocuri cateva pietricele), in schimb ratrackul isi facea aparitia doar dimineata si seara, desi se simtea nevoia si pe parcursul zilei (ca in Austria, de exemplu, ca tot doresc proiectantii sa o compare). Partea buna legata de aceasta partie de peste 2 kilometri este ca sunt mai multe optiuni pe unde sa te dai, dar poate cel mai important este ca poti face un freeride prin padure printre copaci. (Echipa TimeTV.ro nu recomanda acest lucru decat skiorilor si snowboarderilor cu experienta!)

Ar mai fi lucruri si bune si mai putin bune de spus, cum ar fi ca la telegondola incap in exterior doar 2 placi de snowboard, daca le faceau un pic mai mari incapeau 4 (cum ar fi si normal) si o posibilitate de cazare mai aproape de Transalpina Ski Resort ar fi minunat.

Dar peste toate aceste lucruri, pot sa-i felicit pe toti cei implicati in proiectul Transalpina Ski Resort, si astept cu nerabdare sa fie terminat si il recomad cu cea mai mare caldura pentru frumusetea peisajului, pentru partiile lungi (in speranta ca dau drumu la telescaun si telegondola sa urce si mai sus) si pentru faptul ca au inceput sa investeasca in Romania!

In video-ul acesta sunt prezentate pe scurt cateva cadre cu: cabana din Voineasa, drumul Voineasa-Transalpina Ski Resort, parcarea exterioara si coada la telegondola, partiia de schi, imagini de sus de pe munte, pe un fundal sonor intitulat „Un drum liber”.
ERobertul

Social

Arhiva stiri